Mfoiieur Do Imp 02 Plaza

Nieuwbouw Erasmus Universiteit Rotterdam

Een van de duurzaamste universiteiten van Nederland
2 Mfo Ii Erasmus Universiteit
3 Mfo Ii Erasmus Universiteit
Mfoiieur Do Imp 02 Plaza
2 Mfo Ii Erasmus Universiteit
3 Mfo Ii Erasmus Universiteit

/

Door de enorme groei aan studenten heeft de Erasmus Universiteit behoefte aan extra onderwijsruimte die flexibel aan te passen is aan de manier waarop onderwijs gegeven wordt. Wij ontwierpen een eigentijds, circulair en flexibel multifunctioneel universiteitsgebouw van 8.500m2 dat voldoende ruimte biedt om samen te werken, goed onderwijs te faciliteren en te studeren op een manier die past bij de student.

Met een BREEAM-Oustanding ambitie wordt dit één van de duurzaamste universiteiten van Nederland waar dagelijks zo'n 3.000 studenten gebruik van maken.



Themes: , ,

Architecture meets nature

Door de transparante gevels gaat het gebouw een natuurlijke verbinding aan met de omliggende campus en kan daglicht tot diep in het gebouw doordringen. Veel groen en houten detailleringen, waaronder de atrium constructie die bestaat uit echte houten boomstammen, zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht.

Door gebruik te maken van ruime overspanningen ontstaan grote open vloervelden zonder kolommen. De indeling van het onderwijscomplex is hierdoor helder, overzichtelijk en flexibel. Van levendig en actief op de begane grond tot steeds rustiger naar mate je hoger in het gebouw komt. Zo ontstaat een stimulerende omgeving waar studenten, medewerkers en bezoekers van de Erasmus Universiteit op een aangename manier kunnen studeren, werken en ontspannen.

Powered by nature

Het nieuwe onderwijsgebouw is door een slimme en integrale ontwerpstrategie energieneutraal met een extreem lage energieprestatiecoëfficiënt. Om dit te bereiken is er een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatie principe toegepast, waarbij windkracht en zonnewarmte de drijvende kracht zijn achter het ventilatiesysteem. Dit natuurlijk aangedreven systeem bespaart enorm veel energie en levert tegelijkertijd veel meer frisse lucht dan gebruikelijk is in gebouwen. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat van het multifunctionele gebouw. Daarnaast produceert het gebouw duurzame energie door zonnecellen op het dak en maakt het gebruik van duurzame warmtepompen en koude en warmte opslag in de grond om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Flexibel naar de toekomst

Het gebouw is flexibel en aanpasbaar naar toekomstig gebruik door een opzet van grote open vloervelden zonder kolommen. De indeling van het onderwijscomplex is hierdoor helder, overzichtelijk en flexibel. De ruimtes kunnen eenvoudig multifunctioneel gebruikt worden door bijvoorbeeld het verschuiven van tussenwanden. Denk aan andere hybride werk- en onderwijsvormen en virtueel onderwijs. Zelfs de databekabeling is hierop voorbereid. Bovendien kan het gebouw in de toekomst aangepast worden aan wijzigende gebruikerswensen zonder grote sloop of herstelacties.

Circulair onderwijsgebouw

Het nieuwe universiteitgebouw wordt circualir gebouwd. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Sloopmateriaal van andere panden waaronder gebouwen van de EUR wordt hergebruikt.en het materiaal dat in het nieuwe onderwijsgebouw wordt verwerkt wordt vervolgens ook vastgelegd in een eigen materialenpaspoort In de gebruiksfase krijgt circulariteit een gezicht door QR codes in het gebouw die meer informatie geven over de toegepaste duurzame technieken.

Campus in Ontwikkeling

De plannen voor deze nieuwbouw maken onderdeel uit van het programma Campus in Ontwikkeling, dat enige jaren geleden door EUR is geïntroduceerd om een plek te creëren waar het fijn studeren, werken en ontspannen is. Met het nieuwe universiteitsgebouw wil de Erasmus Universiteit verder invulling aan haar ambities om van Campus Woudestein een duurzame en levendige campus te maken voor studenten en medewerkers. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

Project details

Information

Project Team