News
2 Passagiersterminal Lelystad Airport Casco Opgeleverd

Passagiersterminal Lelystad Airport casco opgeleverd

07-09-2018 | LEED-Gold

Begin september is de nieuwe passagiersterminal van Lelystad Airport casco (bouwkundig) opgeleverd. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros bouwden deze terminal met een LEED-Gold duurzaamheidscertificering naar het ontwerp van Paul de Ruiter Architects. De terminal van circa 12.000 m² wordt de eerste luchthaven in Europa met deze certificering en meetbaar één van de duurzaamste ter wereld. Voor Lelystad Airport is de casco oplevering een nieuwe mijlpaal in de bouw van het vakantievliegveld.

Spectaculaire eenvoud

Paul de Ruiter Architects ontwierp de terminal in de geest van ingenieur Lely: met minimale middelen een maximaal effect bereiken, passend in het polderlandschap. Het ontwerp van spectaculaire eenvoud sluit naadloos aan bij deze denkwijze. Met het oog op de voorziene uitbreiding van de terminal is het gebouw toekomstbestendig ontwikkeld.

LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een evaluatie- en certificeringssysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaald kan worden. Met de bouw van de passagiersterminal werden diverse maatregelen genomen om dit duurzaamheidscertificaat te behalen. Bij de ontwikkeling van de terminal is het materiaalgebruik duurzaam, minimaal en demontabel. Er zijn materialen toegepast die het milieu zo min mogelijk belasten. De houten draagconstructies in de hal en de terminals zijn hierbij een belangrijk element. Ook kunnen bouwstoffen in de toekomst weer grondstoffen worden, door het gebruik van geprefabriceerde materialen en demontabele knooppunten in de constructie. Tot slot wordt het een energiezuinig gebouw met een slimme, compacte klimaatinstallatie die inspeelt op veranderende omstandigheden en de stromen van passagiers.

Lees meer over dit project: Lelystad Airport

Fotocredit: Marcel Steinbach

Deel dit bericht
Terug naar overzicht