Blok 1 in het Amstelkwartier

Het meest duurzame woongebouw van Europa
  • woningbouw
    woningbouw

Paul de Ruiter Architects ontwierp een concept voor Blok 1 in het Amstelkwartier, de uiterst duurzame woontoren voor Amsterdammers met behoefte aan ruimte voor (klein)kinderen. De unieke bouwlocatie in de bocht van de Amstel maakt het Amstelkwartier de uitgelezen plek om een gevarieerd woonmilieu te realiseren voor een collectief van bewoners uit verschillende doelgroepen. Blok 1 biedt ruime woningen met groene buitenruimtes en voorziet in de behoefte aan diensten en faciliteiten in de buurt, waardoor het totaalconcept een actieve bijdrage levert aan de directe omgeving.

Blok 2

Groen icoon aan de Amstel

Blok 1 vult een koppositie in van het hoogbouwensemble van het Amstelkwartier en wordt het nieuwe ijkpunt waar bewoners en omwonenden zich mee kunnen identificeren. Het gebouw dat door de locatie in de bocht van de Amstel en zijn driehoekige vorm maximaal inzet op het panoramisch uitzicht over de waterrijke historische binnenstad. Blok 1 is voor Amsterdam een beeldbepalend, duurzaam icoon dat de leefwijze in de stad herdefinieert.

Blok 3

Ademende gevel

Tussen de kleine schaal van de woning en de grote schaal van het stedenbouwkundige volume is een tussenschaal geïntroduceerd: grote frames die op het eerste gezicht willekeurig zijn gestapeld, omspannen het gehele bouwvolume. Een aantal van deze frames steken uit de gevellijn en krijgen een intens groene invulling. Ze zijn gevuld met beplanting die onderdeel is van de gevel en tot de onderhoudsplicht behoren tot de vereniging van eigenaren, waarmee altijd een groene gevel wordt gegarandeerd. De overige frames krijgen een transparante invulling, met op enkele plekken een dynamische, hybride gevel die zich opent of juist sluit, afhankelijk van de weersomstandigheden: de ademende gevel.

Blok 4

Een levendige plint

De transparante plint bestaat uit twee verdiepingen, die zo wordt geprogrammeerd dat deze de gezinnen en kinderen uit de toren en omgeving ondersteunt. Op de begane grond zijn rondom aan de gevel verhuurbare ruimtes geplaatst, die zorgen voor levendigheid en sociale samenhang van de directe omgeving. Op de verdieping komen semi-openbare faciliteiten, die het wooncomfort vergroten. Aangrenzend ligt een ruime, beschutte daktuin en een overdekte speelplek voor kinderen. De daktuin is via een royale ‘tribunetrap’ verbonden met het openbare park met speelplekken, de tribunetrap kan tevens bij bijzondere evenementen en voorstellingen worden gebruikt. De gevel van de daktuin wordt begroeid met klimplanten, waardoor de gevel van de plint ook een transparante en groene uitstraling krijgt.

Blok 5
Blok 1 heeft niet alleen een duurzame uitstraling, maar vergroot middels duurzaamheid ook het woongenot en wooncomfort

Het meest duurzame woongebouw van Europa

Het concept voor Blok 1 gaat uit van het hoogst haalbare niveau op het gebied van duurzaamheid. Met BREEAM Outstanding wordt Blok 1 het meest duurzame woongebouw van Europa. Met een hoge binnenluchtkwaliteit, grote buitenruimten, veel groene voorzieningen, optimaal daglicht en zonne-energie komt een levend gebouw tot stand, dat niet alleen een duurzame uitstraling heeft, maar middels duurzaamheid ook het woongenot en –comfort vergroot.

Project details

Gegevens

Ontwerpteam

Ontwerp Paul de Ruiter Architects bv