Energyville

Een blijvend duurzaam onderzoekslaboratorium
  • onderwijs
    onderwijs
  • laboratoria
    laboratoria
  • Interieur
    Interieur
  • innovatief klimaatsysteem
    innovatief klimaatsysteem
  • benutting zonlicht
    benutting zonlicht

Paul de Ruiter Architects ontwierp voor de Katholieke Universiteit Leuven een nieuw smartgrid onderzoekslaboratorium en onderwijsgebouw. Het ontwerp kreeg de tweede plaats in de Europese tender. Energyville heeft een intelligente identiteit en daarmee een duidelijke invloed op de samenleving, het gebouw levert tot nieuwe inzichten en hogere prestaties. Een blijvend duurzaam gebouw dat connectief is en leidt tot betere samenwerkingsvormen, meer verantwoordelijkheidsgevoel en creatief vermogen.

Energyville 1

Het atrium als hart van het gebouw

Energyville bevordert interactie en synergie. Het atrium vormt als hart van het gebouw de ruimtelijke connector tussen de plint en de opbouw en de verdiepingen van de opbouw onderling. Niet alleen visueel wordt een verbinding gemaakt, maar ook letterlijk doordat de trappen de kortste en snelste route vormen. Het atrium biedt bovendien een groene omgeving waar mensen elkaar informeel kunnen ontmoeten.

Energyville 2

Optimaal gebruik van het licht.

De gevel is optimaal georiënteerd op de stand van de zon. De gevel laat namelijk zoveel mogelijk daglicht door om de werkplek op een natuurlijke manier van licht te voorzien. Middels lamellen wordt gepoogd om opwarming van het gebouw te voorkomen. De Zuid gevel wordt gekenmerkt door horizontale lamellen om de hoog staande zon op het warmste moment van de dag te weren. De Oost en West gevel krijgen daarentegen verticale lamellen om laagstaande zon en strijklicht te weren.

Door betonkernactivering ontstaat een zeer constant klimaat, dat optimaal is voor de laboratorium ruimten.

Duurzame klimaatbeheersing

In de constructief zware onderbouw van betonnen elementen wordt de massa van het beton gebruikt als verwarming- en koelingelementen. Door betonkernactivering ontstaat een zeer constant klimaat, dat optimaal is voor de laboratorium ruimten. De houten bovenbouw wordt verwarmd en gekoeld door een klimaatplafond, aangesloten op een warmte wisselaar. Door dit vrij hangende plafond alleen daar waar nodig toe te passen wordt veel in materiaal bespaard en vrije hoogte gewonnen. De ‘klimaateilanden’ verwarmen, koelen en zorgen voor een akoestisch prettige werkomgeving. Ook het atrium draagt bij aan een comfortabel klimaat, door de beplanting voor de luchtvochtigheid en de lucht die wordt opgevangen in een warmte buffer.

Energyville 3

Blijvend duurzaam

Energyville vervult verschillende duurzame ambities die de werk- en leeromgeving toekomstbestendig maken. Zo wordt met de toepassing van zonnepanelen en daglicht- en aanwezigheidsregeling van de verlichting op een verantwoorde manier het energieverbruik teruggedrongen. Bovendien wordt regenwater dat op het zonnedak en de atriumkap valt verzameld en opgeslagen in het regenwater reservoir. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de toiletten mee door te spoelen en om de planten in het atrium te voorzien van water.

Project details

Gegevens

Programma Onderzoekslaboratorium en onderwijsgebouw
Locatie Genk-Waterschei
Start ontwerp September 2010

Ontwerpteam

Opdrachtgever KU Leuven