Beleefcentrum Afsluitdijk

Abstracte eenvoud in functie van de natuur
  • publieke gebouwen
    publieke gebouwen
  • energieneutraal
    energieneutraal

Paul de Ruiter Architects ontwierp het Beleefcentrum Afsluitdijk, dat in een architectenselectie tot de laatste 4 ontwerpen werd genomineerd. Het Beleefcentrum maakt onderdeel uit van De Nieuwe Afsluitdijk, het project om tot een vernieuwde totaalbeleving van de Afsluitdijk te komen op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie, toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Het ontwerp toont een subtiel gelegen gebouw dat in functie staat van de adembenemende natuurlijke omgeving. De schoonheid van de Afsluitdijk, gekarakteriseerd door de abstracte eenvoud van het lineaire dijklichaam, vormt het uitgangspunt van dit strak vormgegeven gebouw.

Beleef 2 Slider1
Beleef 2 Slider2

Eenvoudige, lineaire volumes met een eigen identiteit

Het ontwerp van het Beleefcentrum is op bescheiden wijze landschappelijk ingepast middels twee eenvoudige lineaire ruimtes. De begane grond is opgebouwd uit basaltvormige, licht glimmende stenen in lijn met de dijkbekleding. Deze steen is vermetselt tot een stoere en abstracte doos parallel aan de Afsluitdijk, met op de kop glazen vensters met uitzicht op Kornwerderzand. De robuuste vormgeving verwijst naar de kracht van de dijk die de waterveiligheid van ons land garandeert. Het zwevende, glazen volume van de verdieping staat haaks op de dijk en doorsnijdt de massa van de begane grond, waarmee de coupure in de dijk gesymboliseerd wordt.

Beleef 3 Slider1
Beleef 3 Slider2

Bescheiden, met een open karakter

De ruimtes met een gesloten karakter, zoals de expositieruimte, het vergadercentrum en de facilitaire ruimtes zijn op de begane grond gesitueerd. Hierdoor bevindt het grootste deel van het programmavolume zich uit het zicht. Het restaurant, het kleinere deel van het programmavolume, is juist naar het transparante, zwevende volume verplaatst. Deze subtiele, transparante ruimte met de levendigheid van de horecavoorziening maakt het gebouw een visuele trekker, zowel vanaf de snelweg als vanaf het water.

Beleef 4 Slider1
Beleef 4 Slider2
Beleef 4 Slider3
Beleef 4 Slider4

Sterke programmatische scheiding

De entrees van de begane grond worden gevormd door twee transparante glazen puien. Met de gigantische overstekken van het bovenste volume vormen ze een uitnodigende en laagdrempelige toegang die beschutting biedt. Aan de entreezone grenst de hoge expositieruimte met het 4D theater, dat de scheiding vormt tussen de exposities en de educatieve attractie. In de entree zelf zijn de receptie, shop en koffiebar met zitjes gesitueerd. De andere zijde herbergt de back-of-house, de sanitaire ruimtes en de themazaal. Midden in de entreezone nodigt de spectaculaire ronde wenteltrap uit tot het bezoeken van het restaurant.

Beleef 5

Een ervaring om nooit te vergeten

Het transparante volume biedt 360 graden panoramisch uitzicht over de Afsluitdijk, Kornwerderzand, het IJsselmeer, de vismigratierivier en de Waddenzee. Om hier van te kunnen genieten is aan de IJsselmeerzijde de Informatieve Lounge gevestigd, waar men met verrekijkers en informatie desks kan zien wat er aan de horizon gebeurt. Om de vide waaiert zich de keuken uit als centraal gelegen punt, hierdoor kan men vanuit het restaurant, rondom de vide en zelfs op het dak genieten van een hapje en een drankje. Ook de kantoorruimte en vergaderzalen op de tussenverdieping bieden schitterende vergezichten en diverse mogelijkheden voor verhuur en catering.

Men kan vanuit het restaurant, rondom de vide en zelfs op het dak genieten van het uitzicht.
Beleef 6

Duurzaamheid wordt inzichtelijk

De Afsluitdijk vormt een gevoelig gebied, de vorm, materialisatie en het installatieconcept zijn daarom zo eenvoudig mogelijk gehouden. De materialisering is simpel met bescheiden detailleringen, zoals een stalen constructie die makkelijk uitbreidbaar is en een groen bedekt dak voor een natuurlijke integratie en ter bevordering van de biodiversiteit. Het installatieconcept omvat onder andere CO2 gestuurde ventilatie en vloerverwarming/koeling om in te spelen op schommelingen in het binnenklimaat. Het gebouw is energieneutraal en CO2 neutraal door de energie opwekkende getijdestroom centrale die toegankelijk is voor publiek. Door de duidelijk zichtbare duurzame toepassingen en de sterke verbinding met de schoonheid van de natuur geeft het Beleefcentrum een nieuwe wending aan ecotoerisme.

Project details

Gegevens

Programma Design & Build of an Experience centre with exhibition space, catering facilities and panorama deck.
Start ontwerp January 2016
GPR 9,24

Ontwerpteam

Opdrachtgever Province Fryslân, Province Noord-Holland, Municipality Súdwest-Fryslân, Municipality Harlingen, Municipality Hollands Kroon
Project architecten Paul de Ruiter & Noud Paes
Teanderteam Martijn van Gameren. Sander van de Weijer, Eleni Elia, Robert Saat