Genmab lab

Flexibele overgang van werkruimte naar laboratorium
  • laboratoria
    laboratoria
  • benutting zonlicht
    benutting zonlicht
  • Design & Build
    Design & Build

Paul de Ruiter Architects ontwierp een concept voor een nieuw onderzoeksgebouw voor biotechbedrijf Genmab. Genmab ontwikkelt innovatieve therapeutische producten op basis van antilichamen, het dynamieke karakter van Genmab vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. Het programma bestaat uit kantoren, laboratoria, vergaderruimtes en ontmoetingsruimtes, met het atrium als connectief hart.

Genmab 1

Flexibele werkruimtes

Het Genmab onderzoeksgebouw is opgebouwd uit 7 lagen, bestaande uit kantoren en laboratoria, (in)formele ontmoetingsruimtes en een ondergrondse parkeerruimte. De begane grond huisvest de receptie en een ruime vergaderzaal. Een grote podiumtrap verbindt de begane grond met de eerste verdieping, deze houten trap kan tevens gebruikt worden voor lezingen en speeches. De bovenliggende verdiepingen bieden plaats aan flexibele kantoorruimtes aan de buitenzijden van het gebouw, de hoogte van deze ruimtes is afgestemd op de gewenste hoogte voor laboratoria (4 meter) om de ruimtes gemakkelijk te kunnen transformeren. De kantoren worden per verdieping verbonden door ontmoetingsruimtes in het atrium.

Genmab Slider 0 0
Genmab Slider 0 1

Het atrium als connectief hart

De unieke vorm van het atrium is tot stand gekomen door vele modelstudies die uitgingen van het atrium als connectief hart van het gebouw. Het atrium heeft een trechtervorm, waardoor het licht vanuit de atriumkap gefilterd wordt. De terrassen in het atrium zijn gedraaid, om vanaf de bovenste verdiepingen zicht op de andere verdiepingen te creëren. De circulaire trappen verbinden de verdiepingen om directe interactie en dynamiek te bevorderen. Per twee verdiepingen zijn lounges en koffieruimtes gesitueerd, voor ontspanning en kennisuitwisseling.

Genmab 2

Transparantie en lichtinval

De intelligente gevel geeft het gebouw een licht en transparant karakter. De verticale lamellen voorkomen opwarming door zonlicht, zonder lichtinval te belemmeren. De kromming van de lamellen zorgt namelijk voor reflectie van het licht, dat vervolgens indirect door de glazen binnentreedt. Ook het sheddak van het atrium ondersteunt optimaal gebruik van daglicht, de kap laat enkel licht uit het Noorden toe, waardoor licht toetreedt zonder opwarming door de zon te vergroten. Het houten atrium is extreem transparant, waardoor de glazen gevel nog meer tot recht komt. Het glaswerk in de kantoorruimtes is subtieler toegepast, om privacy voor een prettige werkomgeving te waarborgen.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 11.250 m²
Start ontwerp Juli 2014
Locatie Utrecht
Programma Multifunctioneel gebouw met kantoren, laboratoria, ontmoetingsruimtes, een vergaderzaal en een restaurant

Ontwerpteam

Opdrachtgever Genmab
Ontwerp Paul de Ruiter Architects bv
Project architect Paul de Ruiter en Noud Paes