Kraemerschool

Kansrijke leeromgeving met extra speelruimte
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur
  • sociaal duurzaam
    sociaal duurzaam
  • Frisse School
    Frisse School
  • benutting zonlicht
    benutting zonlicht

De Kraemerschool in Osdorp krijgt een nieuw schoolgebouw om een gezonde en kansrijke leeromgeving te waarborgen. Paul de Ruiter Architects ontwierp een nieuw duurzaam schoolgebouw met slimme energievoorzieningen en extra veel speelruimte. De nieuwe basisschool verhoogt als Frisse School (Klasse B) het welzijn en het prestatieniveau van de docenten en leerlingen.

Kraemerschool S1
Kraemerschool S2
Kraemerschool S3

Meer speelruimte

De Kraemerschool bestaat uit een compacte begane grond met daarboven twee verdiepingen die het gebouw oversteken. Hierdoor is extra veel speelruimte rondom de school gecreëerd. De overstekken dragen bij aan de herkenbaarheid van het gebouw, daarnaast ontstaan door de overstekken beschutte (speel)plekken bij mindere weersomstandigheden. De drie verdiepingen worden door de centrale trap in het hart van het gebouw met elkaar verbonden. Op de begane grond bevinden zich de VVE(Voor- en Vroegschoolse Educatie) ruimtes, de ouderkamer, het speellokaal, de docentenkamer, de conciërge en een aantal ondersteunende ruimtes. De leerpleinen en de stafruimtes zijn aan de zuidzijde geplaatst, de lokalen in de bovenverdiepingen zijn gelegen aan de oost-, west- en noordgevel.

Kraemerschool 2

Robuuste uitstraling

De Kraemerschool krijgt een robuuste uitstraling, aansluitend bij de Garage Notweg en de voormalige Lucasschool. De dichte vlakken van de gevel worden in baksteen uitgevoerd, de open vlakken krijgen een verticale geleding met lamellen en een glazen invulling. Door de verticale lamellen wordt direct zonlicht geweerd, maar wordt het natuurlijk daglicht en het uitzicht behouden.

Kraemerschool 3
Door de energiezuinige klimaatinstallatie, de onderhoudsarme materialisering en duurzame technieken is het schoolgebouw duurzaam en toekomstgericht.

Gezonde leeromgeving

De Kraemerschool wordt een Frisse School (Klasse B) waarin de prestaties en de gezondheid van leerlingen en medewerkers optimaal gestimuleerd worden. In de gevel worden grote te openen delen aangebracht, waardoor enerzijds direct contact met de buitenruimte is, maar ook gedurende het jaar zoveel mogelijk natuurlijk geventileerd kan worden. Door een slim vraag gestuurd ventilatiesysteem worden de onderwijsruimtes bovendien op een zeer energiezuinige wijze efficiënt van frisse ventilatielucht voorzien. Door de energiezuinige klimaatinstallatie, de onderhoudsarme materialisering en duurzame technieken is het schoolgebouw duurzaam en toekomstgericht.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Osdorp, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 1.820 m²
Programma Basisschool met VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie)
Start ontwerp December 2015
Start bouw April 2018
Duurzaamheidscertificaat Frisse Scholen (Klasse B)

Ontwerpteam

Opdrachtgever AMOS
Ontwerp Paul de Ruiter Architects bv
Project architect Paul de Ruiter, Noud Paes
Project team Martijn van Gameren, Marlous Vriethoff, Christian Quesada van Beresteyn, Richard Buijs
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
Adviseur installaties Traject
Adviseur bouwfysica Traject