Tilburg University

Het groene onderwijslandschap
  • onderwijs
    onderwijs
  • Interieur
    Interieur
  • Design & Build
    Design & Build

De campus van de Universiteit van Tilburg breidt uit met een nieuw Onderwijs- en Zelfstudiecentrum. Paul de Ruiter Architects ontwierp in de Design & Build competitie een BREEAM Excellent onderwijsgebouw dat de campus verbindt met de buitenwereld. Het gebouwconcept is een moderne variant in de traditie van de bestaande campusbebouwing van Bedaux uit de jaren '60 en '70. Deze gebouwen kenmerken zich door een stevige en solitaire uitstraling gebaseerd op het plastische getal van Dom van der Laan en hebben een sterke wisselwerking met de landschappelijke omgeving.

Ozc 2 1
Ozc 2 2
Ozc 2 3

Het gebouw als open en transparant studielandschap

Ons plan zet sterk in op de interactie tussen gebouw en landschap, en op de beleving van de campus door interessante zichtlijnen, dynamische buitenruimtes en heldere looplijnen. De twee verdiepingen van het OZC zijn verschillend. De begane grond is transparant en toegankelijk. Het groene landschap van de campus loopt door in het interieur van het gebouw dankzij een grotendeels glazen gevel die de bosrijke omgeving reflecteert. Hier worden de kleinere werkgroepruimtes, het open studielandschap en het restaurant ondergebracht. Op de tweede verdieping zijn de grote werkgroepruimtes, en examenlokalen gevestigd. In het hart van de het gebouw ligt de grote collegezaal voor 600 studenten. Door een landschappelijke benadering van de gebouwstructuur, met een gelijkmatige spreiding van onderwijs- en zelfstudiezones en ruimtes waar samengewerkt kan worden, spelen we maximaal in op het Nieuwe Studeren.

De verbindende centrale as

Een centrale as zorgt voor een heldere logistieke structuur in het OZC en vormt tegelijkertijd de entree vanuit de campus. De as verbindt de noordkant met de zuidzijde en ontsluit het onderwijs- en zelfstudieprogramma. Naast een verbindende en structurerende rol zorgt het element ervoor dat de rust en reuring in het gebouw op een vanzelfsprekende wijze van elkaar gescheiden zijn. Zo zijn de drukst bezette ruimtes – de collegezaal en de examenruimte – direct bereikbaar via een brede tribunetrap aan de entreezijde waardoor de rustige studieplekken aan de noordkant niet verstoord worden door de grote aantallen studenten.

Ozc 4 1
Ozc 4 2
Ozc 4 3

De as bestaat uit een atrium met een sheddak ingelegd met zonnecellen en een groene patio. We ontwierpen de patio zo dat vlinders en vogels zich er thuis voelen en we bedachten nestkasten voor vleermuizen. Het atrium en de patio voorzien het gebouw in het hart van natuurlijk daglicht.

Ozc 5

College in het hart van het gebouw

We plaatsen de collegezaal direct aan de centrale as waardoor we de beperkte ruimte aan de gevel kunnen inzetten voor ruimtes die meer daglicht nodig hebben. Om toch daglicht in de collegezaal te brengen passen we lichthappers toe. Deze reflecteren het daglicht diep het gebouw in en verlichten de achterzijde van de collegezaal. Overlast van direct zonlicht wordt zo vermeden.

Project details

Gegevens

Locatie Tilburg
Bruto vloeroppervlak 10.700 m²
Programma Multifunctioneel onderwijsgebouw
Start ontwerp Juli 2015

Ontwerpteam

Opdrachtgever Tilburg University
Projectarchitect Paul de Ruiter & Noud Paes
Tenderteam Martijn van Gameren, Florina Raileanu, Joris Korbee
Design & Build team SMT Bouw en Vastgoed, Unica, DGMR, Techniplan & Van Rossum