Kralingen 1

Stadsvilla Kralingen

De transformatie van een museum naar een energieneutrale woning
Kralingen 2 1
Kralingen 2 2
Kralingen 2 3
Kralingen 2 4
Kralingen 3 1
Kralingen 3 2
Kralingen 3 3
Kralingen 3 4
Kralingen 3 5
Kralingen 3 6
Kralingen 3 7
Kralingen 1
Kralingen 2 1
Kralingen 2 2
Kralingen 2 3
Kralingen 2 4
Kralingen 3 1
Kralingen 3 2
Kralingen 3 3
Kralingen 3 4
Kralingen 3 5
Kralingen 3 6
Kralingen 3 7

/

In één van de oudste straten van de Rotterdamse wijk Kralingen ontwierpen we de renovatie en de verbouwing van een monumentale stadsvilla. We veranderden het voormalig Kralings museum in een luxe, volledig energieneutrale woning. Binnen het bestaande kader van hoge en grote ruimten bedachten we een volledig nieuwe indeling.

Thema's: villa's, energieneutraal
We wilden de woning aanpassen aan de wensen van de gebruikers en tegelijkertijd de authentieke elementen behouden.

Een getrapte achtergevel voor meer daglicht

De nieuwe villa valt naadloos binnen het beschermde stadsgezicht met hoge monumentale waarde. Aan de tuinzijde toont de nieuwe woning een compleet ander uiterlijk. De stadsvilla onderscheidt zich in de tuingevel met een pure en minimalistische detaillering. Slanke stalen puien, grote glasinvullingen en handgevormde Kolumba metselstenen vormen de materialisering van de 'getrapte' achtergevel, waarbij een balkon en loggia aan de stadsvilla zijn toegevoegd.

Riant wonen

De opdrachtgever had de wens om de kwaliteit van het bestaande bouwvolume te verhogen. De waardevolle bestaande elementen van het pand zijn ingezet voor de woonbeleving en wensen van de bewoners zonder dat dit ten koste ging van het authentieke karakter van het pand. Op de begane grond plaatsten we de ruime keuken met aan twee zijden zitgedeelten in de volledige diepte van de woning. De living en eetkamer aan de achterzijde worden opgedeeld door een openhaard en kijken beiden op de tuin uit. Deze woonvertrekken op de begane grond zijn via een licht trappenhuis verbonden met de bovengelegen verdiepingen. Waar we de slaapkamers en badkamers op de eerste verdieping indeelden, plaatsten we het logeervertrek, een werkkamer, en een lounge met loggia en wellness op de tweede verdieping.

We selecteerden alle toegepaste nieuwe bouwmaterialen op ecologie, duurzaamheid en hernieuwbaarheid.

Zes energiebronnen voor een zuinige, maar comfortabele woonwijze

Het uitgangspunt was het realiseren van een woning waar met minimaal energieverbruik en energieverlies comfortabel geleefd kan worden. Onze uitdaging zat in de aansturing van de installatietechniek, waar we zes afzonderlijke energiebronnen gecombineerd inzetten. Wand- en plafondactivering verwarmen het huis met een zo laag mogelijke temperatuur, en koelen het huis met een zo hoog mogelijke temperatuur. Daarnaast reguleren we het binnenklimaat met twee warmtepompen, een gesloten WKO installatie, een 20 meter lange wand in de tuin als grote warmte en koude collector en twee houthaarden. Eén van deze haarden is direct aangesloten op het klimaat- en warm tapwater systeem.

Project details

Gegevens

Locatie Rotterdam
Bruto vloeroppervlak 461 m²
Programma Ruim herenhuis met wellness ruimte
Oplevering Augustus 2015

Ontwerpteam

Opdrachtgever Diderot Development
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project architect Paul de Ruiter
Project team Chris Collaris, Marieke Sijm, Wouter Oostendorp
Interieurontwerp Diderot Development
Interieurontwerp en uitvoering 13 Speciaal
Aannemer Aannemingsbedrijf Kokshoorn B.V.
W-installaties Diderot Development
Fotografie Tim van de Velde