Unilever Global Foods Innovation Centre

Inspirerend gebouw voor innovatieve samenwerking
 • kantoren
  kantoren
 • parkeren
  parkeren
 • laboratoria
  laboratoria
 • BREEAM
  BREEAM
 • Design & Build
  Design & Build

In 2019 opent Unilever het nieuwe Global Foods & Innovation Centre in Wageningen. Een nieuwe state of the art faciliteit voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties.

Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp en creëerde “een inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch gebouw waar op innovatieve wijze kan worden samengewerkt”, aldus Unilever.

Het nieuwe Unilever pand met de hoogste BREEAM ambitie gaat een belangrijk onderdeel uitmaken van de campus van de Universiteit van Wageningen.

Unilever 1
Unilever: "Paul de Ruiter Architects creëerde een inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch gebouw waar op innovatieve wijze kan worden samengewerkt."

Transparante vormgeving en strategische ligging

De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en diverse externe partijen. Kennisuitwisseling staat hier centraal. Onderzoekers en studenten van de Wageningen Universiteit (WUR), startups, kenniscentra en consumenten komen hier samen om op duurzame wijze te werken aan innovaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Van mini fabriek tot testkeuken

Het Global Foods Innovation Centre bestaat uit een Pilot Plant, een Food & Customer Experience en twee verdiepingen met kantoren en laboratoria. In de Pilot Plant, een mini-fabriek, vindt de proefproductie van nieuwe producten in beperkte volumes plaats. Deze Pilot Plant is verbonden met de Food & Customer Experience, waar in diverse testkeukens dagelijks geëxperimenteerd wordt met innovatieve ingrediënten voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Medewerkers, experts, studenten en consumenten kunnen hier of in de concept store kennismaken met deze innovaties en hun bevindingen delen. Een licht atrium met zonnedak en brede houten trap verbindt de kantoren en laboratoria van Unilever met de publieke begane grond. Onder het gehele pand is een verdiepte parkeergarage gesitueerd die voor zowel de medewerkers van Unilever als voor de Universiteit van Wageningen toegankelijk is.

Geraffineerde indeling

Het Global Foods Innovation Centre van Unilever ambieert bij oplevering te voldoen aan de hoogste BREEAM-norm en circulaire economie principes. Door diverse innovatieve technieken en een geraffineerde indeling die beweging en ontmoeting stimuleert, draagt het Global Foods Innovation Centre tevens bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects: ”Net als bij Unilever staan duurzaamheid, esthetiek en menselijke waarden als gezondheid en geluk in onze architectuur centraal. Het Global Foods Innovation Centre van Unilever is een prachtig voorbeeld van hoe duurzame architectuur in de kern bedoeld is.”

Het Global Foods Innovation Centre van Unilever is een prachtig voorbeeld van hoe duurzame architectuur in de kern bedoeld is.
Unilever 2

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 40.850m²
Programma Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, pilot plant en garage
Start ontwerp Najaar 2016
Oplevering 2019
Locatie Wageningen
Certificering BREEAM

Ontwerpteam

Opdrachtgever Unilever
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project architecten Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Mark Homminga, Ronald Hageman, Marlous Vriethoff
Adviseur constructie Lucassen Bouwconstructies
Aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo
Project leider Marieke Sijm
Adviseur bouwfysica, brandveiligheid en installaties DWA & DGMR
Installateur Hollander Techniek
Projectmanagement Arcadis