Villa HJ

Panoramisch wonen
  • villa's
    villa's

Villa HJ is gesitueerd aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug aan de uiterwaarden van de Rijn. De villa heeft op meerdere plekken uitzicht over dit open landschap dat altijd in beweging is, het uitzicht en licht vormen het uitgangspunt binnen het ontwerp.

Villa Hj 2

De patio als baken van licht

De wens van de opdrachtgever was om een praktische villa te creëren met veel aandacht voor privacy en uitzicht. Om aan beide eisen te voldoen is de villa ontworpen rond een, in glas uitgevoerde, patio. Aan de ene kant geeft dit de woning een introvert karakter, terwijl het glas aan de zuidzijde van de villa een prachtig uitzicht biedt over de uiterwaarden. Verder zorgt het glas aan de zuidzijde en in de patio binnen voor een ruime daglicht inval. De privacy blijft gewaarborgd doordat de oost- en westgevel, de zijdes gericht op de buren, meer gesloten zijn uitgevoerd.

Villa Hj 3

Besloten karakter

Alle kamers in de woning zijn geschakeld en lopen in elkaar over, waardoor het mogelijk is een rondje door het huis te lopen. Het besloten karakter van de woning komt ook tot uitdrukking in de plaatsing van de entree: in de patio. Doordat de entree verborgen ligt in de intieme patio wordt het binnenkomen uitgesteld en onttrokken aan het oog, een bijzondere ervaring.

Villa Hj S1
Villa Hj S2

Focus op het uitzicht

De villa ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug en kijkt aan de zuidzijde uit over uiterwaarden van de Rijn. De overwegend onbebouwde uiterwaarden die in gebruik zijn als grasland leveren een groen, open landschap op, met hier en daar schietwilgen en meidoornstruiken. Vanwege het prachtige uitzicht op de uiterwaarden is de woonkamer op de eerste verdieping gesitueerd, met een raam van vloer tot plafond. Ook de werk- en kinderkamers op de begane grond hebben ramen van vloer tot plafond, waardoor een directe relatie met de tuin ontstaat.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Rhenen
Bruto vloeroppervlak 252 m²
Programma Villa met uitzicht en privacy
Start ontwerp Januari 2001
Start bouw December 2001
Oplevering Augustus 2002

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Ontwikkelaar Paul de Ruiter Architects
Project architect Paul de Ruiter
Project team Sander van Veen
Adviseur constructie Berkhout Tros Bouwadviseurs bv
Adviseur installaties Gebr. Janssen Installatie bv
Aannemer Bouwbedrijf Valleibouw
Fotograaf Pieter Kers