Woonboerderij Wijhe

Een woning met twee karakters
  • villa's
    villa's

Ten zuiden van Zwolle in het dorpje Wijhe ontwierpen we de verbouwing van een verouderde boerderij. We besloten de woning volledig opnieuw op te bouwen, op de voorgevel en de fundamenten uit 1611 na. Ons doel was het in ere herstellen van de boerderij op duurzame wijze.

Wijhe 2
Om de geschiedenis van het huis te bewaren hergebruikten we de stenen noordgevel, de dakstructuur en de balken.

Wonen op een uitgegraven terp

We wilden de leefruimte in de woonboerderij zo ruim mogelijk op kunnen zetten. Om de woonruimtes voldoende plek te geven onder de kap is de terp waarop de woning staat voor een deel uitgegraven. Op deze manier creëerden we een split level woning met de woonkamer op de benedenverdieping, het maaiveld halverwege het en daarboven twee verdiepingen.

Wijhe S1
Wijhe S2
Wijhe S3
Wijhe S4

Een woning met twee karakters

De opdrachtgever had de wens om wonen en werken aan huis zo goed mogelijk te scheiden. Tegelijkertijd moest het huis een geheel vormen. Om die reden gaven we de beide kopgevels in het ontwerp een andere functie. Zo dient de westelijke kopgevel als de familie-entree en als de verbinding tussen de begane grond en de verdieping. De formele ingang bevindt zich aan de oostelijke kopgevel en geeft direct toegang tot het kantoor, een stiltezone waar rustig kan worden gewerkt.

Wijhe 3

Overlopen in het groen

We kozen voor het woongedeelte voor verdiepingshoge glazen ramen over de hele lengte van de woning waardoor de natuur lijkt door te lopen. Het vloerplan van de begane grond en de verdieping zijn open waardoor het licht overal gemakkelijk binnenvalt. We bedachten de badkamer op de tweede verdieping zodat je altijd via grote dakramen een ontspannen uitzicht over de omliggende natuur ervaart.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Wijhe
Bruto vloeroppervlak 430 m²
Inhoud 1500m³
Programma Gedeeltelijke renovatie / nieuwbouw boerderij
Start bouw September 2006
Oplevering April 2007

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Project architect Paul de Ruiter
Project team Noud Paes, Roel Rutgers, Willem Jan Landman
Adviseur constructie Borreman Constructie Advies, Heerde
Landschapsarchitect Bureau ZijAanzicht, Wageningen
Fotografie Stijn Poelstra