Cederick Ingen-Housz

Architect

“Als introverte brugklasser was ik van één ding zeker; ik wilde architect worden. De enige vraag was, ga ik TU Delft of TU Eindhoven doen”, aldus Cederick.

Het werd Delft waar hij in 2014 als excellente student met “honours” zijn master diploma architectural engineering behaalde. Tijdens zijn studie werkte Cederick als assistent van Prof. Ir. Dick van Gameren, hoogleraar woningbouw aan de TU Delft.

“Ieder halfjaar bracht professor Van Gameren een nieuw onderzoek boek uit waarvoor ik tekenwerk en onderzoek verrichtte. Een leerzame samenwerking én een mooie manier om wat bij te verdienen.”

Na afronding van zijn studie zette Cedercik deze samenwerking nog even voort om vervolgens als architect bij Arcadis te gaan werken. Hier werkte hij gedurende vijf jaar aan diverse nationale en internationale projecten uiteenlopend van stedenbouwkundig onderzoek voor Rijkswaterstaat tot een grootschalig metro- en treinstations in Silicon Valley in Amerika.

In 2020 maakte Cederick de overstap naar Paul de Ruiter Architects: “Dit bureau heeft de perfecte balans gevonden tussen techniek, circulariteit en esthetiek. Hier worden technologisch innovaties op het gebied van duurzaamheid ontwikkeld en tegelijkertijd gewoon mooie gebouwen ontworpen.”

Bij Paul de Ruiter Architects is Cederick betrokken bij het volledige ontwerpproces van een project. Van schetsontwerp tot en oplevering. Deze ‘spin in het web’ positie is hem op het lijf geschreven.

Cederick: “Bij Paul de Ruiter Architects kan ik omgevingen creëren waarin mensen gelukkig zijn. Prettige gebouwen met een goede flow. Dat is mijn doel en dat begint bij communicatie. Samen kom je vaak tot de beste ideeën. Door in gesprek te gaan met alle betrokken partijen kan je uiteenlopende wensen goed in kaart brengen en verwerken tot één architectonisch ontwerp dat daadwerkelijk bijdraagt aan het welzijn van de mens. Ik vind dat een voorrecht.

Naast zijn werk als architect geeft Cederick op vrijwillige basis les bij de IMC weekendschool in Amsterdam West. Tijdens wandelingen en ontwerpsessies laat Cederick kinderen die normaal gesproken niet gemakkelijk in contact komen met architectuur kennis maken met het vak.

Cederick: ”Met een klein beetje energie kan je soms grote impact maken. Met deze lessen wil ik de kinderen met een achterstand de bagage meegeven om te kunnen worden wie ze willen zijn. Als er maar één kind tussen zit die dankzij mijn bijdrage ontdekt dat zij of hij architect wil worden, is mijn missie geslaagd. ”