Gemlin Mohammed

Junior Architect i.o.

Gemlin Mohammed combineerde de laatste fase van haar studie bouwkunde aan de HvA met een studie architectuur aan de TU in Delft. In 2018 behaalde ze haar diploma bouwkunde en deze zomer rondt ze haar master architectuur af aan de TU. Sinds begin 2021 is ze als junior architect werkzaam bij Paul de Ruiter Architects. Hier heeft ze de gelegenheid om haar technische kennis te verweken in creatieve architectonische ontwerpen.

Gemlin: “Het zit in mijn karakter om de lat steeds hoger te leggen. Ik ben ambitieus, hou van uitdagingen en heb geleerd om kansen te herkennen. Dat zie je terug in mijn manier van ontwerpen. Ik probeer onbevooroordeeld naar een project te kijken zodat ik me open kan stellen voor alle mogelijkheden die het architectonisch ontwerp biedt.”

Volgens Gemlin komt een gebouw het beste tot z'n recht als het als het ware meebeweegt met de natuur. Dit draagt ook bij aan de beleving en het welzijn van de gebruiker. Daarnaast heeft architectuur volgens Gemlin ook een sociaal maatschappelijke rol te vervullen.

Gemlin: “Als architect heb je de verantwoordelijkheid om niet alleen een mooi gebouw neer te zetten maar ook een goed gebouw in de breedste zin van het woord. Paul de Ruiter Architects neemt die verantwoordelijkheid. Dit bureau ontwerpt duurzame architectuur met een positieve impact op de gebruiker, de omgeving en de bildiversiteit. Deze visie op architectuur sluit perfect aan bij mijn overtuiging.”

In Nederland wordt de bouw vaak gezien als een mannenwereld. Gemlin dook er blanco in: “Als kind was ik altijd gefascineerd door gebouwen en wist ik al snel dat ik architect wilde worden. Ik ben van Koerdische afkomst waar ik veel vrouwen als architect zag. Ik heb me dan ook geen moment laten afschrikken door de drempel die veel meisjes hadden ten aanzien van de bouw en techniek. Gelukkig maar want ik ben die drempel ook nooit tegen gekomen. ” Aldus Gemlin.