Marlous Vriethoff

Architect

Marlous heeft haar masters Architectuur en Bouwtechnologie behaald aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens haar studie volgde zij ook colleges aan de Helsinki University of Technology. Ze heeft enige tijd promotieonderzoek gedaan naar industriële, tijdelijke huisvesting.

“Ik wist al heel jong dat ik architect wilde worden. Het bedenken van een gebouw en het daadwerkelijk bouwen ervan leek me geweldig. Om die reden heb ik naast Architectuur ook Bouwtechnologie gestudeerd. Vooral materialen fascineren mij en het ‘niet zomaar’ toepassen ervan maar nadenken over de unieke (duurzaamheids-)eigenschappen: Hoe wordt het gemaakt? Hoe kun je ermee omgaan? Kun je er daarna ook nog wat mee?

Ieder project omvat wat dat betreft weer een andere uitdaging, en je leert in mijn optiek van ieder traject weer wat nieuws. Zo werken we regelmatig aan schoolprojecten. Vaak zijn de middelen dan beperkt zodat het ontwerp zowel financieel als duurzaam een uitdaging is. Het vergt veel inventiviteit en creativiteit omdat je uiteindelijk toch een gezonde en stimulerende leeromgeving wilt realiseren.”

Bij Paul de Ruiter Architects voert Marlous de ontwerpbegeleiding uit van diverse projecten, vanaf het voorlopig ontwerp tot en met de uitvoering. Ze is gespecialiseerd in BREEAM en LEED certificeringstrajecten en werkte onder andere aan het BREEAM-Outstanding ontwerptraject van Unilever en het LEED Platinum traject van QO Amsterdam.
“Het nieuwe innovatiecentrum van Unilever vond ik echt een uitdaging. Het ging om een zeer complex Bespoke traject, vanwege een uitzonderlijke combinatie van functies in één gebouw. Ik vind het geweldig dat het harde werk van ons enthousiaste team is beloond met het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat: BREEAM-NL Outstanding.”


Ook coördineert Marlous bij een aantal projecten het ontwerpteam van Paul de Ruiter Architects waarbij ze nauw samenwerkt met onze opdrachtgevers. “Het QO Amsterdam laat zien hoe belangrijk gemotiveerd en enthousiast opdrachtgeverschap is. Daardoor hebben we dingen kunnen bedenken die we nooit eerder tot uitvoering hadden gebracht. Zoals de Aquaponics in de kas op het dak en de energievoorziening via de luiken. Een complex, uitdagend proces dat heeft geresulteerd in een prachtig innovatief gebouw.”