Myrna Eussen

Architect

Duurzaam ontwerpen als vanzelfsprekendheid. Voor Myrna wel. Met een bachelor Duurzame Bouwkunde op zak vervolgde ze haar master architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam die ze in 2022 heeft afgerond.

Myrna: “Volgens mij weet iedereen inmiddels voor welke uitdagingen we staan als het om onze wereld gaat. Architecten kunnen bijdragen aan de oplossing omdat ze een grote rol spelen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Alles wat je verzint, elke ontwerpbeslissing heeft direct impact. Voor mij is duurzaamheid dan ook de basis van ieder architectonisch ontwerp. Duurzaamheid als standaard dus, niet als kers op de taart”

Een perfecte match met de visie van Paul de Ruiter Architects waar Myrna in 2020 begon als architect en is ze aangesloten bij de taskforce innovatie. Haar gespecialiseerde kennis van de technische kant van duurzaam ontwerpen komt daarbij goed van pas.

“Voor mij ligt de uitdaging in het zoeken naar oplossingen om het gevestigde bouwproces circulair te maken. Met deze taskforce onderzoeken we hoe we met hetzelfde budget duurzamere gebouwen kunnen maken. Slimmer omgaan met materiaal speelt daarbij een belangrijke rol.”

Myrna is vanaf het begin van het ontwerp tot de detaillering betrokken bij een project.

“Ik vind alle fases even spannend. Daarnaast wordt het project beter en het proces efficiënter als je het van het begin tot het eind begeleidt. Je kent het project door en door en kan erop toezien dat de oorspronkelijke wensen en behoeften van de opdrachtgever door vertaald worden in het eindresultaat. “

Haar achtergrond als topsporter maakt dat ze vasthoudend is ten aanzien van het eindresultaat maar flexibel in de weg er naar toe.

“Als wedstrijdzeiler geef ik niet snel op. Winnen is een kwestie van goede voorbereiding, het doel scherp houden en creatief omgaan met het onverwachte dat gegarandeerd op je pad komt. Hetzelfde geldt in feite voor het opleveren van een hoogwaardig kwalitatief duurzaam gebouw.”