Nico de Waard

Bouwkundig ontwerper

“Als technisch ontwerper werk je intensief samen met architecten. Je moet goed kunnen luisteren om het ontwerp van de architect te kunnen vertalen naar een gedetailleerde bouwkundige tekening waarin de architectonische visie overeind blijft.”

Met de komst van Nico de Waard werd het team van Paul de Ruiter Architects uitgebreid met een ervaren bouwkundig ontwerper. De afgelopen 22 jaar werkte Nico bij Benthem Crouwel Architects aan grootschalige projecten, zoals de Noord Zuidlijn, het hoofdkantoor van ING en de winkels op Den Haag Centraal Station. In 2020 maakte hij de overstap naar Paul de Ruiter Architects.

“Je herkent een goed ontwerp aan het oog voor detail. Daarmee valt of staat de kwaliteit van een gebouw. Bij Paul de Ruiter Architects klopt dat. Veel architectenbureaus springen nu op de duurzame wagen, maar Paul de Ruiter Architects ontwerpt al duurzaam sinds de oprichting van het bureau. Duurzaamheid is niet de kers op de taart, maar wordt vanzelfsprekend geïntegreerd in alle architectonische ontwerpen. Voor mij is het bijzonder interessant om de duurzame technologische innovaties van dit architectenbureau te verwerken in bouwkundige tekeningen.”

In de afgelopen twee decennia zag Nico het vak een technologische ontwikkeling doormaken.

“Toen ik begon als bouwkundig ontwerper tekende ik met de hand, tegenwoordig teken ik alle ontwerpen op de computer driedimensionaal. Voor mij doet het er niet toe met welke digitale tool ik werk. Het gaat er uiteindelijk om dat je bouwkundig kan denken en tekenen.”

In zijn vrije tijd is Nico een gepassioneerde (natuur-) fotograaf die voor zijn hobby graag reizen maakt, maar ook in eigen land met liefde om 05.00 uur op staat om het mooiste licht vast te leggen.

“Ik ben visueel ingesteld, maar mijn interesse ligt bij techniek. Dit vak is voor mij een perfecte combinatie van deze twee werelden. Mijn plattegronden, doorsnedes en andere technische tekeningen worden op de bouw gebruikt en moeten de essentie van het ontwerp op een praktische manier tot in detail weer kunnen geven. Mijn ervaring met fotografie helpt me daarbij. Ik kijk op een andere manier naar de wereld en de omgeving om mij heen. Weet waar ik de focus op moet leggen en wat ik weg kan laten om tot het beste resultaat te komen.”