Noud Paes

Partner / Architect

Noud is sinds 2014 partner bij Paul de Ruiter Architects. Hij volgde na de HTS Bouwkunde in Heerlen de masteropleiding Architectuur aan de Technische Universiteit.

Noud is betrokken bij het gehele ontwerptraject van een groot deel van de projecten bij Paul de Ruiter Architects. De nadruk ligt hierbij op de eerste fase, waarin hij actuele duurzaamheidsthema’s concreet maakt.

“Per project kijken we waar de focus komt te liggen qua duurzaamheid. Bij een school bijvoorbeeld zijn de intenties van de opdrachtgevers heel puur en met name gericht op het creëren van een ideale leeromgeving voor de studenten. Dan is het doel vooral een goed binnenklimaat. In onderwijsprojecten komt veel samen: maatschappelijk, sociaal, duurzaam. Dat maakt het complex maar ook heel interessant. Het Polak gebouw vind ik in die zin heel mooi geworden: wat we voor ogen hadden qua gebruik vindt nu ook in de praktijk plaats. Dit zien we ook aan de berichten die door de studenten op social media worden geplaatst.

Het scala aan projecten bij Paul de Ruiter is vrij breed. Dat maakt ons werk heel boeiend. Maar het uitgangspunt is steeds hetzelfde: met ons werk proberen we de wereld beter te maken. We kijken in eerste instantie altijd naar de context van het project: het klimaat, de gebruikers, de omgeving. We ontwerpen eigenlijk zo lang mogelijk niet. Met een heldere visie volgt de vorm vanzelf. Form follows climate.

Op die wijze kan een gebouw ook onderdeel worden van de duurzaamheidsambities en -strategie van een onderneming. Zoals het ontwerp van het Unilever Global Foods & Innovation Centre in Wageningen gebouw voor Unilever, dat we uiteindelijk BREAAM Outstanding gecertificeerd hebben gekregen.”