Rotterdam University of Applied Sciences

Four sections merge into one campus building
  • education
    education
  • interior
    interior
  • BREEAM
    BREEAM

The new multifunctional education building for the Rotterdam University of Applied Sciences is located at Kralingse Zoom and anticipates the New Way of Studying. This asks for a study landscape where flexible study and interaction zones are dispersed equally across the building to facilitate the exchange of knowledge between students and lecturers. We merged four existing sections into one campus building.

Business Slider 0 0
Business Slider 0 1
Business Slider 0 2
Business Slider 0 3
Business Slider 0 4
Business Slider 0 5
Business Slider 0 6
Business Slider 0 7

The building officially opened last year on the 31th of August.The 7 story high campus building is the last addition to the Rotterdam Business School that already exists of a ensemble of four buildings, all very different in shape and style. Three connecting glass portals between the building sections create a unity; the campus building. A compact climate concept makes it possible to bind the floors of the four different sections without creating a difference in height.

Business Slider 1 0
Business Slider 1 1
Business Slider 1 2
On the west side, where the Erasmus University is situated, we developed a new entrance.

The existing education street continues until this entree. The new building opens via this entrance with a podium shaped stairs where informal encounters and events take place. This 20 meters broad staircase provides access to the bright heart of the new education building; the atrium. Around the atrium we designed a flexible organized ring where instruction rooms and offices are located.

Business Slider 2 0
Business Slider 2 1

Studying in a healthy school

We designed a façade of transparent triple glass and a glass atrium roof to let natural daylight enter the building even in the middle of the education building. In horizontal extending bands on every single level we store outdoor sunscreens invisibly. Fresh air flows into the building via recessed parts of the façade, which can be opened manually. Moreover, we collect rainwater to use it for flushing the toilet, and covered the roof on the fifth floor with vegetation that attracts birds and butterflies.The building received a BREEAM Excellent certificate.

Business 1

Project details

Gegevens

Total floor area 13.000 m²
Program Flexibel, multifunctioneel onderwijsgebouw
Start design Januari 2015
Start construction April 2016
Completion September 2017

Ontwerpteam

Client Hogeschool Rotterdam
Project architect Paul de Ruiter & Raymond van Sabben
Project team Noud Paes, Martijn van Gameren, Giorgio Carella, Marlous Vriethoff, Florina Raileanu
Contractor SMT Bouw
Adv․ constructions Van Rossum
Adv․ construction costs Kontek
Adv․ installations Nelissen
Adv․ building physics Peutz