Paul de Ruiter
News
06 Kade Blok 8lowres

Bouw Stadswerf op Oostenburg Amsterdam gestart

3 april 2019 Start bouw

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) heeft gisteren de gaskraan op Oostenburg in het centrum van Amsterdam symbolisch dichtgedraaid. Op de kavel Stadswerf, op het Oostenburgereiland, ontwikkelen VORM en Steenwell circa 450 woningen. Wethouder Van Doorninck sprak haar waardering uit voor de nieuwe, duurzame gebiedsontwikkeling op een plek die eeuwenlang in het teken stond van industrie. “Dit is een bijzonder moment voor iedereen die aan dit project heeft gewerkt. Nu de bouw van start is, gaan ook Amsterdammers zien wat hier staat te gebeuren. Ook voor de stad is dit een bijzonder moment. Op de locatie waar jarenlang dieselmotoren in elkaar werden gezet, verrijst straks een nieuwe, duurzame woonwijk. We gaan daar van een grote ecologische footprint naar een kleine ecologische footprint. En dat is mooi, want de stad van de toekomst is klimaatneutraal en duurzaam.”

Stadswerf Oostenburg
Oostenburg is een van de laatste binnenstedelijke herontwikkelingen in Amsterdam. De kavel Stadswerf ligt op de zuidoostzijde van dit eiland, tussen de Van Gendthallen en de Oostenburgervaart. Met behoud van de robuuste industriële signatuur worden hier circa 450 nieuwe woningen en bijzondere ruimten voor ondernemers gerealiseerd. Oostenburg wordt een contrastrijke pandenstad met stoere en industriële architectuur, naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten. Door individuele gebouwen met afwisselende breedte en bouwhoogte te maken ontstaat een typisch Amsterdamse gevarieerde en diverse wijk. Natuurlijke materialen zoals baksteen, beton, staal en hout zorgen voor een robuuste uitstraling. Om het eiland gevoel te versterken wordt de hele openbare ruimte eenduidig vormgegeven als een werfvloer waarin geen onderscheid tussen stoep of straat wordt gemaakt. Het autoluwe eiland is alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer, de auto is er te gast.

Goede mix tussen huur- en koopwoningen
Met een mix tussen koop, sociale huur, middeldure huur en variatie in woonoppervlak, is het plan Stadswerf op Oostenburg aantrekkelijk voor huishoudens in alle levensfasen. Daarnaast voorziet het in een grote behoefte aan woonruimte binnen de ring van Amsterdam. Er verrijzen op de locatie straks ca. 277 duurzame huurappartementen, waarvan 130 in de sociale sector, 29 in het middeldure en 118 in het duurdere segment. Atrium Groep en Syntrus Achmea Real Estate & Finance beleggen beiden in dit huuraanbod. Het overige aanbod betreft appartementen in het middeldure en duurdere koopsegment. Van Wijnen is verantwoordelijk voor de bouw van de gehele kavel. Naar verwachting zullen de eerste woningen in mei 2020 worden opgeleverd.

Betrokken partijen
De ontwikkelaar van Stadswerf op Oostenburg, SOO, is een samenwerkingsverband tussen vastgoedbeheerder en ontwikkelaar Steenwell uit Groningen en VORM uit Papendrecht. Bij de realisatie van het terrein tot woongebied werkt men nauw samen met bbn adviseurs, die als gedelegeerd ontwikkelaar vanaf de tenderfase tot de oplevering zorgt voor de uitvoerende projectorganisatie, de financiële aansturing en technische uitvoering. Het ontwerp is in handen van Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten, allen uit Amsterdam. Het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt door Urhahn in samenwerking met Dijk &co. Het ontwerpteam bestaat verder uit; constructeur CAE, bouwfysisch adviseur Cauberg Huygen en installatieadviseur Hiensch. Namens de gemeente Amsterdam is de Belgische bouwmeester en hoogleraar Kristiaan Borret als supervisor en stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkelingen op Oostenburg.

Meer weten over dit mooie project? Kijk dan hier

Deel deze pagina