Paul de Ruiter
News
PDR Sonia Arrepia Het 4e Gymnasium 1

Het 4e Gymnasium winnaar van de publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2017

7 februari 2017 Nederlandse Bouwprijs

Het 4e Gymnasium heeft bij de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs 2017 de publieksprijs gewonnen! De eerste energieneutrale middelbare school in Amsterdam heeft het merendeel van de 900 uitgebrachte stemmen verworven. Naast de overtuigende winst van de publieksstemming was ook de jury lovend over de hoge ambities ten aanzien van het energieneutrale karakter van het gebouw en karakteriseert de school in het juryrapport als ‘een voorbeeld van de nieuwe generatie onderwijsgebouwen’. We zijn ontzettend trots op deze overwinning en we willen graag iedereen bedanken die op het 4e Gymnasium gestemd heeft!

Het 4e Gymnasium gaat mee in de duurzame ambitie van de Houthavens, het voormalige industriële gebied dat tot het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam wordt getransformeerd. De school biedt naast de kwaliteiten van een modern Gymnasium bijzondere faciliteiten voor kunstzinnige- en culturele vormgeving voor 800 leerlingen. Zo zijn er buiten de reguliere leslokalen om ateliers, een filmzaal, een theater en laboratoria aanwezig.

Het schoolgebouw kent een uiterst efficiënte energiehuishouding door een warmte/koude installatie die is aangesloten op de stadsverwaming, daarnaast worden hoogwaardig drievoudig glas en zonnepanelen toegepast. Het gebruik van natuurlijk daglicht en intelligente ventilatie optimaliseert een gezond binnenklimaat waardoor het schoolgebouw is ontworpen volgens het Frisse School principe. De jury is complimenteus over deze duurzaamheidsaspecten: ‘Men is erin geslaagd een school te realiseren die uitnodigend werkt voor leerlingen die aan hun toekomst werken.’

Over De Nederlandse Bouwprijs
Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. Met het uitreiken van De Nederlandse Bouwprijs wil de stichting de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren. De jury heeft uit de 100 inzendingen in totaal 10 nominaties toegekend in de categorieën Gebouwen, Bouwmaterialen & -systemen, Civiele kunstwerken en in Talent met Toekomst.

Lees meer over het 4e Gymnasium en de Nederlandse Bouwprijs 2017.

Deel deze pagina