Horizons: Vijfvoudig duurzaamheidsicoon
Horizons is het eerste gebouw met positieve invloed op de aarde, mens en dier. Een gebouw gebaseerd op een overvloed aan innovaties op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en toekomstbestendig bouwen. Het is de start van een nieuwe generatie gebouwen dat ademt, denkt en voelt, net zoals ons lichaam dat doet als ultiem functionerend systeem. Horizons ademt door verschillende groene landschappen, wat een bron vormt van frisse lucht, zuurstof en gezondheid.
Met innovaties op het gebied van energie weet Horizons wanneer er teveel of te weinig is. En door de intelligentie van de natuur te combineren met het innovatieve denken van de mens, worden water en afval op natuurlijke wijze gezuiverd om opnieuw te gebruiken. Maar bovenal voelt het goed. Door de vele mogelijkheden voor ontmoeting raken we de kern van prettig wonen, en zorgt het vele groen voor een fijne plek voor mens en dier. Het gebouw laat zien dat een positieve bijdrage op Moeder Aarde mogelijk is, en dat we kunnen leven op basis van overvloed van energie, natuur, grondstoffen en sociale verbondenheid.
Horizons is een vijfvoudig duurzaamheidsicoon, waarbij vijf keer een positieve impact op de planeet gemaakt. Zo voorkomt Horizons eenzaamheid door onderlinge verbinding en een inclusief woonprogramma waarin bewoners letterlijk en figuurlijk gedeeld eigenaarschap hebben. De begane grond wordt geen volledige commerciële ruimte maar een collectieve woonkamer. Zonnepanelen zijn in de architectuur meegenomen in de gevel, waardoor meer energie wordt opgewekt dan het gebouw gebruikt, en ruimte op de daken ontstaat voor de stadsparken van de toekomst. Horizons is een circulair icoon dat voor 62% bestaat uit biobased en hergebruikte materialen en voor 96% herbruikbaar is aan het einde van zijn levensduur. Een houten gebouw dat bijna 3.000 ton CO2 opslaat. Een gebouw voor de natuur, waarbij de verschillende daktuinen de biodiversiteit in de Sluisbuurt herstellen en verrijken, en regenwater wordt opgevangen. Een gezond gebouw met schone binnenlucht waarin grondstof kringlopen worden gesloten door eigen afval te zuiveren en te hergebruiken. Het laat zien dat mens en natuur gezamenlijk in harmonie kunnen leven. Een gebouw dat de norm zet voor de toekomst in Amsterdam, Nederland en uiteindelijk de wereld.
Naast Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architects bestaat het team van Ballast Nedam Development uit Alba Concepts, Buro Loo, Pieters Bouwtechniek, WAX, CConcept Design, OneGo, Vogelbescherming Nederland, JOGG, Ursem en Heddes.