Paul de Ruiter
News
NPD 01pdrwebsite

Officiële Start Bouw DeBuurt in Utrecht Overvecht

8 april 2019 Start Bouw

Op vrijdag 5 april werd de officiële start bouw gevierd van DeBuurt, de voormalige NPD-locatie, in Utrecht Overvecht. In aanwezigheid van wethouders Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) en Kees Diepeveen (Wonen en Overvecht) van de gemeente Utrecht, gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en overige betrokkenen, werd de start gevierd met de onthulling van de nieuwe naam van het project en de website. Verantwoordelijk voor het ontwerp van de drie gebouwen zijn Paul de Ruiter Architects en NL Architects, Flux landscape architecture voor o.a. de gemeenschappelijke binnentuinen.

Kwaliteitsimpuls voor Overvecht
Overvecht kenmerkt zich door relatief veel hoogbouw in een parkstedelijke omgeving waaraan maar liefst 170 nationaliteiten kleur geven. AM ontwikkelt hier een gemengd stedelijk programma dat beantwoordt aan de wens van bewoners en de gemeente om ontmoeting, talentontwikkeling, gezond stedelijk wonen en leven in een toekomstbestendige omgeving een plek te geven binnen Overvecht. Het nieuw te ontwikkelen stuk stad geeft daarmee een kwaliteitsimpuls aan de wijk, het centrumgebied en daarbuiten.

Divers woonaanbod
De drie nieuw te bouwen blokken bieden ruimte aan 343 woningen tussen 40 en 120 m², die voor een groot deel in het middeldure huursegment worden gerealiseerd. Het woon-programma is divers en per blok gemengd, en wordt in de basis gevormd door 2-, 3- en 4-kamerappartementen geschikt voor jongeren, gezinnen en ouderen. Daarnaast zijn er zorgwoningen, woningen voor woongroepen en woon- werkwoningen. Alle woningen zijn bewoonbaar en bezoekbaar conform de ‘Utrechtse Standaard Toegankelijk’ en levensloop geschikt.

Herkenbaar silhouet
De drie gesloten bouwblokken zijn als een ensemble ontworpen. Ze hebben samenhang door de materialisering, baksteen, gelijke breedte en hoogte van zes bouwlagen. Paul de Ruiter Architects was verantwoordelijk voor het ontwerp van de twee buitenste gebouwen (1A en 1C), NL Architects voor het middelste (1B).

Ruimte voor ontmoeting
Om ruimte voor ontmoeting te creëren en buitenverblijf te stimuleren krijgt elk gebouw op de 2e verdieping een collectieve binnentuin; die is alleen toegankelijk voor de bewoners. Daarnaast hebben bewoners een eigen balkon, terras of loggia. De grondgebonden woningen van blok 1A en 1C hebben ook een eigen buitenruimte aan de straat. Flux landscape architecture ontwierp de gemeenschappelijk binnentuinen en de hoogwaardige openbare ruimte met groenstrook en verkeersluwe straten tussen de woonblokken.

In het middelste gebouw wordt een zogeheten ‘Superplint’ ontwikkeld, een grote hal van in totaal circa 1.400m², waar (startende) ondernemers en kunst en culturele voorzieningen een plek krijgen. In de plinten van blok 1A en 1C komt 300 m² per blok aan voorzieningen zoals bijvoorbeeld een kunstuitleen, fysiotherapie, een tandartspraktijk en overige diensten.

Duurzaamheid
DeBuurt geeft een impuls aan de duurzaamheid en is een voorbeeldproject in Utrecht. De woningen zijn all electric en dus gasloos. Er is een maximale score op EPC en GPR behaald, respectievelijk -0,02 en 8,5. Deze scores zijn tot stand gekomen door de eigen opwekking van schone energie middels PV-panelen op het dak en een individuele WKO per woning. Goede geluidwering, per bewoner af te stellen koeling, verwarming en ventilatie maken de gebouwen gezond.

Gelukkig leven
DeBuurt combineert ruimte voor wonen, werken, ontspannen en samen zijn. Door extra aandacht te besteden aan de pijlers gezondheid, kunst & cultuur en ondernemen, wordt het een inspirerende plek die ervoor zorgt dat mensen elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten. En dat zijn nou precies die aspecten die een mooie basis vormen voor het woongeluk van de bewoners.

De oplevering van de DeBuurt is naar verwachting vanaf eind 2020. De nieuwe website is te vinden op: www.debuurtutrecht.nl

Meer weten? Kijk dan ook op onze projectpagina.


Deel deze pagina