Villa Berkel

Een lichtspel tussen binnen en buiten
  • villa's
    villa's

In de bossen van Veenendaal ontwierp Paul de Ruiter Architects op de plek waar ooit een bungalow uit de jaren '70 stond een nieuwe villa. Met dit project stonden we voor de uitdaging zo veel mogelijk lichtinval te creëren in de donkere bosrijke omgeving. Tegelijkertijd wilden we de grens tussen binnen en buiten - tussen privé en openbaar - zo goed mogelijk bewaken.

Villa Berkel 2

Drie stroken als basis voor het ontwerp

Om zowel lichtinval als beschutting te realiseren is de kavel haaks op de weg in drie lange stroken verdeeld. De onderste strook op het zuiden is gereserveerd voor de tuin, de middelste strook biedt plaats aan de villa zelf en de meest noordelijk gelegen strook bevat de ontsluiting van het huis: daar liggen de oprijlaan, de parkeergelegenheid en de entree. Door deze kavelindeling wordt het zicht op de gedeelten van het huis die men het liefst privé houdt beperkt.

Villa Berkel S1
Villa Berkel S2

Zones met een eigen functie

De kavelindeling is herhaald in de plattegrond van het huis. Die is eveneens in drie stroken verdeeld over de volle 30 meter die de villa lang is. Op deze manier waarborgen we de openheid en de leefbaarheid. In het oostelijk deel, aan de straatkant, bevinden zich de meer openbare functies waaronder de entree, de werkkamer, de keuken en de zitkamer, terwijl het westelijk deel, het verst van de straat verwijderd, plaats biedt aan de intiemere functies, zoals een overloop voor de televisie, de slaapkamers en de badkamer. Elke zone wordt gekenmerkt door een eigen functie en is af te sluiten translucente schuifwanden.

Villa Berkel 3
Villa Berkel 4

Verbonden met de directe omgeving

Om openheid te creëren, lichtinval te maximaliseren en de bewoners het gevoel te geven dat ze buiten zijn, richt de woning zich helemaal op de op het zuiden gelegen besloten tuin. Elke ruimte van de villa kijkt direct hierop uit, doordat drie van de vier gevels volledig in glas zijn uitgevoerd. Het ruime houten terras vormt een buitenkamer, deels afgedekt met een houten luifel, die steunt op stalen, schuin naar boven afgesneden consoles. Het lijkt daardoor in aanzicht boven de grond te zweven. Aan beide zijden van de woning is een vijver geplaatst om ook hier het huis van de grond te tillen en zo de lichtheid van het gebouw te benadrukken.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Sandenburg 7, Veenendaal
Bruto vloeroppervlak 277 m²
Programma Loft-achtige villa in de natuur
Start ontwerp Januari 2003
Start bouw September 2004
Oplevering April 2005

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Project architect Paul de Ruiter
Project team Sander van Veen, Helga Traksel
Adviseur constructie Van Kessel & Janssen
Aannemer Bouwbedrijf Valleibouw
Interieur Paul de Ruiter Architects
Fotografie Pieter Kers