Villa Room

De eerste energieneutrale woning van Nederland
  • villa's
    villa's
  • energieneutraal
    energieneutraal

Villa Room is een unieke woning waarin kunst en techniek gecombineerd worden. De dagelijkse bezigheden van de bewoners vormen de hoofdstructuur van de woning. Hierdoor vormen zowel een atelier en expositieruimte als technische besturing de uitgangspunten van het ontwerp.

Villa Room2

De patio als hart van het huis

De villa is georganiseerd rondom een open ruimte met een lichtdoorlatend dak. Het noorderlicht dat door het dak en de glazen gevel van deze patio in het hart van het huis binnenvalt, is ideaal voor de werkzaamheden in het atelier op de begane grond. De begane grond heeft vooral een ‘publieke’ functie, zoals de ontvangst van gasten, exposities en kamerconcerten, en heeft een grote uitnodigende woonkeuken. De woonkamer is meer omsloten en verschoven naar een relatief kleine hoek, gekoppeld aan het terras.

Villa Room3

Robuuste gevel

In tegenstelling tot het lichte interieur hebben de gevels een zwaar en robuust karakter: donker baksteen met orthogonale metselverbanden, zware verzonken balken en glas dat door het verbergen van de kozijnen abstracte transparante vlakken vormt. Het balkon aan de zuidgevel, de loggia met uitzicht op het terras en de tuin, maken van deze woning een aangename verblijfsplek die de benodigde privacy biedt, maar daarnaast door de openingen en dichte vlakken in de gevel een grote variëteit aan uitzichten verschaft op het omringende landschap.

Villa Room4

Centrale besturing

De ruimtes op de verdieping hebben op verschillende manieren een relatie met het open hart. Ze zijn afgescheiden waardoor ze maximale privacy bieden, zijn op de omgeving georiënteerd of bieden een directe blik naar het open midden. Samen vormen ze een reeks waarin wonen en werken in elkaar overgaan. Aan de zijde van de uiterwaarden ligt een kamer van waaruit het huis kan worden bestuurd. De omstandigheden buiten, de temperatuur, de wind en het licht worden gemeten en het binnenklimaat wordt hierop afgestemd zodat op een zo energiezuinige manier het gewenste klimaat kan worden verkregen.

Het binnenklimaat wordt afgestemd op klimaatomstandigheden om op een energiezuinige wijze het binnenklimaat te regelen.

Energiezuinige toepassingen

Ten behoeve van het energiezuinig en comfortabel wonen zijn in het groene dak zonneboilers geïntegreerd, op de sheds van het open dak PV cellen geplaatst en wordt er gebruik gemaakt van nachtkoeling. Verder is de woning voorzien van domotica, om bijvoorbeeld de aluminium zonweringslamellen te kunnen bedienen die het zonlicht tegenhouden en de privacy verlenen.

Project details

Gegevens

Locatie Rhenen
Bruto vloeroppervlak 491 m²
Programma Villa met atelier en expositieruimte
Start ontwerp April 2001
Start bouw Februari 2003
Oplevering Mei 2004

Ontwerpteam

Ontwikkelaar Paul de Ruiter Architects
Ontwerp Paul de Ruiter Architects i.s.m. Rob Hootsmans
Project architecten Paul de Ruiter en Rob Hootsmans
Project team Sander van Veen, Willeke Smit, Monique Verhoef
Adviseur constructie Bouwtechnisch adv.bureau J.L. Croes
Adviseur installaties Halmos
Aannemer Bouwbedrijf Valleibouw
Fotografie Rob 't Hart & Allessio Guarino