Paul de Ruiter
News
Lloyd Yard 76 Low Res

Feestelijk start bouw 136 nieuwbouwwoningen Lloyd Yard Rotterdam

November 10, 2021

Begin november 2021 is de bouw van Lloyd Yard officieel van start gegaan. Lloyd Yard bestaat uit 136 nieuwbouwwoningen en tien zelfbouwkavels. Silvie Bruijning van Kondor Wessels Vastgoed (VolkerWessels), wethouder Bas Kurvers van gemeente Rotterdam, Ivo Zweekhorst van Kroon & de Koning (VolkerWessels) en de drie architecten (Paul de Ruiter Architects, WE architecten en ZUS) gaven met elkaar het symbolisch het startsein voor de bouw in het bijzijn van alle betrokken partijen en de toekomstige bewoners en zelfbouwers.

Lloyd Yard, gelegen op de Lloydpier in Rotterdam, bestaat uit zes unieke gebouwen met ieder een eigen karakter. Het ontwerp van Lloyd Yard vertaalt de historie van de Lloydpier en het kadebeeld van vroeger – grote panden en loodsen met een eigen gezicht en steeds wisselend in omvang en hoogte – naar een woongebouw dat zich onderscheidt door verschillende stijlen en identiteiten. Geen standaard eenheid van vorm en functie, maar een speelse combinatie van structuren en materialen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Lloyd Yard telt 83 koopwoningen met woningtypes uiteenlopend van één- en tweelaagse appartementen, tot vierlaagse townhouses en penthouses. De woningen variëren vanaf ca. 94 m² tot en met ca. 171 m², met in enkele gevallen de mogelijkheid tot een extra vide. Aan de kant van de Kratonkade worden 53 huurwoningen gerealiseerd, waarvan 30 woningen in het middensegment. Het diverse woningaanbod zorgt voor verscheidenheid in de toekomstige bewoners.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen), Gemeente Rotterdam: “Lloyd Yard laat een mooie mix zien van verschillende type woningen die gericht zijn op ontmoeten door de gemeenschappelijke binnentuin. Zowel starters als gezinnen vinden hun nieuwe thuis op de Lloydpier. Het gebouw heeft een spannende architectuur die voortbouwt op de prachtige haven van Rotterdam. En met het Maasvenster is er een geweldige doorkijk naar de Maas."

Het ontwerp

Paul de Ruiter Architects en WE architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de zes gebouwen. Het bijeenbrengen van verschillende vormen en stijlen in één gebouw geeft Lloyd Yard een levendige dynamiek. Het Maasvenster, een grote gevelopening, trekt de aandacht met een schommel en weids uitzicht over de Maas, en roept de vraag op wat zich daarachter allemaal afspeelt. Het Maasvenster is niet alleen toegankelijk voor bewoners, maar ook voor de buurt en krijgt hiermee een maatschappelijke recreatieve functie in het Lloydkwartier.

De wilde en robuuste binnentuin, de landschappelijke aspecten en de publieke elementen, zoals de poorten en de loopbrug, zijn ontworpen door ZUS [Zones Urbaines Sensibles]. In het ontwerp is rekening gehouden met een groene en gezonde omgeving voor alle bewoners en gebruikers. In de collectieve daktuin boven het Maasvenster kunnen bewoners groente, fruit en kruiden verbouwen. Dankzij de unieke samenwerking tussen de drie architecten zijn alle gebouwen één geheel met het landschap geworden.

Bouwcombinatie Kroon en de Koning en Boele & van Eesteren (beide VolkerWessels) zorgt voor de realisatie van Lloyd Yard. Naar verwachting is de oplevering in het najaar van 2023.

Duurzaamheid

Lloyd Yard is gebouwd voor de toekomst. Dat betekent dat er rekening is gehouden met veranderende mobiliteit en er geanticipeerd wordt op het gebruik van vervoersmiddelen in de toekomst. Bijvoorbeeld door het aanbieden van deelauto’s en oplaadpunten voor elektrische auto’s. Ook is er veel aandacht besteed aan circulair materiaalgebruik en duurzaamheid waardoor de woningen energieneutraal zullen zijn.

Lloyd Yard Docks

In het ontwerp is ook ruimte gemaakt voor tien zelfbouwkavels. Zelfbouwers krijgen de kans om een eigen droomwoning te realiseren in Lloyd Yard waarin zij zelf de regie houden en beslissingen nemen over het ontwerp en de uitvoering van de woning.

Share this page