Paul de Ruiter
News
008 AFC Ossip

Nieuw clubgebouw AFC en gemeentelijk sportpark officieel in gebruik

September 6, 2021 Toekomstbestendig, duurzaam clubgebouw voor oudste voetbalclub van Amsterdam

Begin September zijn het nieuwe clubhuis van de Amsterdamsche Football Club (AFC) en het nieuwe sportpark ‘Goed Genoeg’ van de gemeente Amsterdam officieel in gebruik genomen. Het clubgebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is toekomstbestendig en duurzaam gebouwd. Op de nieuwe, deels overdekte tribune kunnen 600 mensen de wedstrijden van de oudste voetbalclub van Amsterdam bekijken. Het sportpark bestaat straks uit vijf kunstgrasvelden die ook worden gebruikt door omliggende scholen en verenigingen. De nieuwe sportvelden zijn noordwaarts verplaatst en naast elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat er ruimte voor 1350 nieuwe woningen in een groene gezinsbuurt in Zuidas.


Het bijna zestig jaar oude clubhuis van AFC was drastisch aan vervanging toe. Met aandacht voor de rijke historie van de club ontwierp Paul de Ruiter Architects het nieuwe clubhuis, in samenspraak met de leden van AFC. Om het hoge niveau van de beste voetbalamateurclub van Nederland te kunnen waarborgen is het gebouw van alle gemakken voorzien. Het bestaat uit ruime kleedkamers met douche- en massageruimtes en professionele sportfaciliteiten, zoals een fysiotherapiepraktijk en een gym. Voor de opkomst van het eerste team is een spelerstunnel aangelegd die vanuit het clubhuis direct toegang biedt tot het hoofdveld. Op de eerste etage bevindt zich het publiek toegankelijke clubrestaurant met professionele keuken en royale buitenterrassen met goed uitzicht op de voetbalvelden.

AFC-voorzitter Ad Westerhof: “Wij zijn trots op ons nieuwe clubhuis waar het rijke verleden van onze club samenkomt met hetgeen waar AFC vandaag voorstaat: een voetbalclub die een warm thuis biedt aan 2200 leden, waarvan 1300 jeugdleden, gelegen op een prominente plaats aan de zuidkant van de stad sinds 1961. AFC voelt zich al sinds 1895 thuis in Amsterdam en we hopen nog heel veel jaren met plezier onderdeel te zijn van onze stad.”

Sportpark ‘Goed Genoeg’

Samen met het clubhuis van AFC zijn ook de sportvelden van het gemeentelijk sportpark ‘Goed Genoeg’ op de schop gegaan. De zeven sportvelden zijn ingeruild voor vijf kunstgrasvelden met kurkkorrels die intensiever kunnen worden bespeeld. Om ervoor te zorgen dat er tijdens de bouw gewoon doorgespeeld kon worden, werden de velden gefaseerd aangelegd. Vier van de vijf kunstgrasvelden zijn nu klaar en het vijfde wordt volgend jaar aangelegd.

Wethouder Victor Everhardt (Zuidas): “Zuidas wordt een Amsterdamse stadswijk waar gewoond, gewerkt, gerecreëerd en gesport kan worden. In zo’n levendige wijk hoort een mooi sportpark waar ook verenigingen en scholen uit de omgeving gebruik van kunnen maken. Daarnaast komt er door het verplaatsen van de velden ruimte voor 1350 extra woningen in een groene nieuwe gezinsbuurt.”

Duurzaam ontwerp clubgebouw

Bij het ontwerp van het clubhuis stonden circulariteit en beperking van de CO2-uitstoot centraal. Het dak van het clubhuis is vol gelegd met zonnepanelen, die zorgen voor de energie van het clubhuis. Voor de verwarming is gekozen voor de aansluiting op stadsverwarming die wordt gevoed door restwarmte
Architect Paul de Ruiter “In het gebouw is veel circulair materiaal toegepast. Zo zijn de duurzaamste cradle to cradle tegels gebruikt en is de constructie van de verdieping en de tribuneluifel volledig uitgevoerd in hout. Via de grote glazen ramen kan natuurlijk licht tot diep in het gebouw doordringen en heb je tevens een schitterend uitzicht over de velden en de Zuidas. De houten, strakke luifels beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon. Door deze eenvoudige maar slimme oplossingen wordt het gebruik van kunstmatige verlichting en koeling beperkt, wat een flinke energiebesparing oplevert. “

Bouwdetails

Dit project werd in opdracht van Zuidas uitgevoerd door Projectmanagementbureau Gemeente Amsterdam. Architect: Paul de Ruiter Architects, Aannemer: HSB Volendam, Adviseur Installaties: DWA, Adviseur Kosten: Studio Bouwhaven, Directie & Toezicht NLBouwmeesters. Start ontwerp: 2016, Start bouw: 2019.Share this page