Paul de Ruiter
News
2

220 duurzame nieuwbouwwoningen in Leidsche Rijn Centrum Oost

21 april 2021 Een groene natuurinclusieve omgeving als schakelstuk tussen oud en nieuw

De Gemeente Utrecht heeft ‘Roots’ van projectontwikkelaar VORM, Paul de Ruiter Architects, WE architecten, EVA architecten en ZUS geselecteerd als winnend concept voor de ontwikkeling van vier kavels in Leidsche Rijn Centrum Oost in Utrecht. Een duurzame woonbuurt met veel leefkwaliteit en een grote variatie aan woontypologieën voor verschillende doelgroepen: van studio’s en eengezinswoningen tot urban villa appartementen, die worden gebouwd met een houten casco. De oplevering van de 220 woningen is gepland in 2024.

Een rijk woonprogramma
In de ontwikkeling is veel aandacht voor de leefkwaliteit van de toekomstige bewoners. De gebouwen van Roots worden gekenmerkt door hun robuuste karakter en gedetailleerde afwerking met erkers, loggia’s en portieken. Dit geeft de straten een stedelijke, levendige sfeer waardoor men de nabijheid van het centrum van Utrecht direct ervaart. De nieuwe woongebouwen krijgen een gebalanceerde mix van doelgroepen, dankzij een grote variatie aan woontypologieën. “De woningen zijn een kwalitatief hoogwaardige toevoeging aan Leidsch Rijn Centrum Oost, met een knipoog naar de historie en een blik op een eerlijke, duurzame toekomst ”, stelt Wouter Disseldorp, Conceptontwikkelaar bij VORM.

Ruimte voor ontmoetingen
Toekomstige bewoners kunnen elkaar ontmoeten in karaktervolle, collectieve binnentuinen die tevens voorzien worden van natuurlijke speelelementen voor kinderen. Alle appartementsgebouwen beschikken over overdekte fietsenstallingen en voor het parkeren van auto’s zijn twee compacte ondergrondse garages gecreëerd, die volledig aan het zicht worden onttrokken. De routing via de collectieve binnentuin en de informele overgangen tussen privé en collectieve ruimte, dragen bij aan de bijzondere rol die de buitenruimte speelt in dit plan en bijdraagt aan de verbondenheid van de bewoners met hun omgeving.

Optimaal duurzaam ontwerp: benut van het beschikbare
De woningen in Roots worden circulair ontwikkeld en zijn gezond, comfortabel, functioneel, altijd eenvoudig veranderbaar en bovenal betaalbaar. VORM geeft bouwmaterialen een tweede leven in plan Roots. “De eerste strategie die we hanteren in dit plan is ‘benut van het beschikbare’. Dit komt tot uitdrukking in de toepassing van hergebruik van hout en kunststoffen uit kliko’s en kratten uit Utrecht, voor inrichtingselementen van de binnentuin. Pergola’s worden vervaardigd uit schroot, paden worden gemaakt uit halfverharding van olivijn voor het direct binden van CO2. Ook wordt circulair beton toegepast van onze partner New Horizon”, vertelt Disseldorp. Daarnaast wordt in het realisatieproces zo CO2- neutraal mogelijk gewerkt. VORM heeft gekozen voor een casco van hout waarmee bouwen op meerdere manieren maximaal gunstig is voor het milieu. De energie neutrale woningen worden opgeleverd met een gemiddelde GPR-score 8,3. “Iedere fase, van bouw tot na afloop van de levensduur, wordt ingericht volgens de filosofie dat gebouwen geen natuurlijke hulpbronnen uitputten, vervuilen noch de leefomgeving en tasten ecosystemen niet aan. Zowel hier en nu als daar en later”, vertelt Disseldorp. Daarnaast krijgt het volledige plan een materialenpaspoort in Madaster.


Klimaatadaptatie & biodiversiteit
In Roots worden landschap en architectuur op harmonieuze wijze samengebracht. Groene daken en gevels vormen samen met de tuinen een gebalanceerd systeem van waterhuishouding, dat anticipeert op klimaatverandering. Met diverse nestelmogelijkheden in de gevels draagt Roots tevens bij aan het verbeteren van de biodiversiteit in de omgeving. Ook de binnentuinen trekken met hun inheemse beplanting vlinders, bijen en andere insecten aan die op hun beurt weer vogels aantrekken. Hier vinden dieren een natuurlijk habitat binnen de stad. De groene omgeving werkt verkoelend, de beplanting vangt fijnstof af en dempt geluiden: allemaal effecten die bijdragen aan een prettige leefomgeving. Alle woningen worden met zorg ontworpen met de meest duurzame materialen en voorzien van een collectieve klimaatinstallatie, dat slim inspeelt op het gebruik van zonne-energie en gebruik maakt van een buurtbatterij. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat de woningen meer energie leveren dan verbruiken.

Karaktervolle architectuur verbonden met natuur en historie

Het gebied van ruim 9.700 m² vormt letterlijk de verbinding tussen het oude en het nieuwe Utrecht. Daarnaast staan verbinding met de natuur en verbinding met de geschiedenis van Utrecht aan de basis van het ontwerp van Roots. De samenwerkende ontwerpbureaus hebben op hun eigen wijze invulling gegeven aan deze thema’s. Dit resulteert in een afwisselend en levendig straatbeeld van natuurinclusieve gebouwen die subtiel refereren aan de herkenbare Utrechtse architectuur. Ook in de weelderige binnentuinen met inheemse beplanting en waterpartijen zijn diverse elementen van oorspronkelijke Utrechtse rivier- en productielandschappen teruggebracht.

Winnend team
VORM werkt voor de tender Roots samen met Paul de Ruiter Architects, WE architecten en EVA architects. ZUS is verantwoordelijk voor de centrale verbindende rol van het landschapsontwerp


Deel deze pagina