Paul de Ruiter
News
Copyright Ritchie Damwijk Zuidas Duurzaamheidsprijs 7

Clubgebouw AFC wint Zuidas Duurzaamheidsprijs voor duurzaamste gebouw

20 mei 2022

Het Clubgebouw van de Amsterdamsche Football Club (AFC), ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is de winnaar van de Zuidas Duurzaamheidsprijs. Het toekomstbestendige nieuwe onderkomen van de oudste voetbalclub van Amsterdam (1895) werd door de jury in de categorie tot duurzaamste gebouw van de Zuidas gekozen. AFC ereleden Hans Elias en Ger van Caspel namen tijdens de uitreiking op de Floriade eerder deze week de prijs van jurylid Yvette Watson in ontvangst.

De Zuidas Duurzaamheidsprijs is een initiatief van Gemeente Amsterdam Zuidas, de Green Business Club Zuidas en Hello Zuidas. De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt aan projecten die op inspirerende wijze bijdragen aan een duurzame Zuidas. Een vakkundig jury bestaande uit Prof. dr. Jacqueline Cramer, Margreet van Gastel, Yvette Watson, Chahat Gawdi en Ruth Jansen beoordeelde de inzendingen. De prijs maakt daarbij onderscheid tussen vijf verschillende categorieën met de volgende winnaars; mobiliteit: Amaze Mobility, water & groen: De Gerrit Rietveld Academie , afval & circulariteit: Oscar Circulair, maatschappij: RAI Amsterdam en gebouwen: AFC. AFC nam het in deze categorie op tegen andere genomineerde duurzame gebouwen waaronder het nhow hotel Amsterdam RAI van OMA en het woongebouw Valley van MVRDV.

Jury rapport
De jury: ‘In deze categorie was de diversiteit aan fenomenale projecten groot. Het was moeilijk om de projecten met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor het project dat het meeste impact kan hebben op de gemeenschap op de Zuidas. Dit project heeft ons verrast door de heldere aanpak van alle maatregelen die er genomen zijn om CO2 te reduceren en de circulariteit te verhogen. Er is goed ingespeeld op klimaatadaptatie en dit gaat AFC nu verder profileren naar alle bezoekers en gebruikers van diverse leeftijdscategorieën. Het project inspireert daarmee een breed publiek over hoe goed duurzaamheid ook in de sportwereld toegepast kan worden’.

Duurzaam ontwerp clubgebouw
Bij het ontwerp van het clubhuis stonden circulariteit, beperking van de CO2-uitstoot en waterbesparing centraal. Circulair tot in het kleinste detail, zo zijn de tegels cradle to cradle maar op grotere schaal is de gehele constructie van de verdieping en de luifel rondom volledig uitgevoerd in hout. Niet alleen zorgt de luifel dat de tribune droog blijft maar beschermen ze het clubhuis tegen opwarming door de zon. Door deze eenvoudige maar slimme oplossingen wordt het gebruik van koeling beperkt, wat een flinke energiebesparing oplevert. Verder is het gebouw energieneutraal doordat dit grote dak volledig vol is gelegd met zonnecellen.

Samen met het clubhuis van AFC zijn ook de sportvelden van het gemeentelijk sportpark ‘Goed Genoeg’ op de schop gegaan. De zeven sportvelden zijn ingeruild voor vijf kunstgrasvelden met kurkkorrels die intensiever kunnen worden bespeeld. AFC werd in opdracht van Zuidas uitgevoerd door Projectmanagementbureau Gemeente Amsterdam. Architect: Paul de Ruiter Architects, Aannemer: HSB Volendam, Adviseur Installaties: DWA, Adviseur Kosten: Studio Bouwhaven, Directie & Toezicht NLBouwmeesters.

Meer lezen over dit project? Klik hier


Deel deze pagina