Clubhuis Amsterdamsche Football Club

Een nieuw ontwerp met oog voor rijke historie

In opdracht van PMB Projectmanagementbureau van de Gemeente Amsterdam ontwierp Paul de Ruiter Architects het nieuwe clubhuis van de kersverse landskampioen, de Amsterdamsche Football Club. Het gebouw is onderdeel van de realisatie van het sportpark ‘Goed Genoeg’ in het centrum van de Amsterdamse Zuidas. Het duurzame clubgebouw wordt verankerd in het sportpark met vijf velden, omringd met een kademuur en een gracht.

Thema's: publieke gebouwen, ,
03 20190624 Bird Eye

Hernieuwde historische waarde
De rijke historie van Amsterdamsche Football Club (AFC) vormt een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Met respect voor relikwieën en met inspraak van de leden is invulling gegeven aan een nieuw onderkomen van de beste amateurclub van Nederland. Het gebouw heeft bijzondere voorzieningen om het hoge niveau van de club te blijven waarborgen, zo zijn er massage- en fysiofaciliteiten, een spelerstunnel voor een heroïsche opkomst van het eerste team, een grote sociëteit, een ruime tribune met 600 zitplaatsen met spectaculair zicht op het veld en een transparante overdekte luifel over de tribune om ook de toeschouwers van alle gemakken te voorzien.

Duurzame toepassingen, zoals zonnepanelen op het dak, een houten dakconstructie, aansluiting op stadsverwarming en een grijswatersysteem maken het gebouw energiezuinig en toekomstbestendig. Met aandacht voor duurzaamheid en het toonaangevende ontwerp creëert het nieuwe clubhuis een hernieuwde historische waarde voor de Amsterdamse Football Club.

02 20190624 Exterior From Tribune

Project details

Gegevens

Naam en plaats Sportpark 'Goed Genoeg', Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 2.200m²
Start bouw Juli 2019

Ontwerpteam

Opdrachtgever PMB Projectmanagement Bureau, Amsterdam
Gebruiker AFC - Amsterdamsche Football Club
Project architect Paul de Ruiter
Project team Sylvia Hendriks, Marieke Sijm, Richard Buijs, Barthold Thijssen, Michael James Lucas
Aannemer HSB Volendam
Adviseur constructie Bureau Broersma
Adviseur installaties DWA
Adviseur kosten Studio Bouwhaven