008 Afc © Ossip

Clubhuis Amsterdamsche Football Club

Een nieuw ontwerp met oog voor rijke historie
017 Afc © Ossip
027 Afc © Ossip
028 Afc © Ossip
029 Afc © Ossip
033 Afc © Ossip
Valley © Siebe Zwart
008 Afc © Ossip
017 Afc © Ossip
027 Afc © Ossip
028 Afc © Ossip
029 Afc © Ossip
033 Afc © Ossip
Valley © Siebe Zwart

/

In opdracht van PMB Projectmanagementbureau van de Gemeente Amsterdam ontwierp Paul de Ruiter Architects het nieuwe clubhuis van de kersverse landskampioen, de Amsterdamsche Football Club. Het gebouw is onderdeel van de realisatie van het sportpark ‘Goed Genoeg’ in het centrum van de Amsterdamse Zuidas. Het duurzame clubgebouw wordt verankerd in het sportpark met vijf velden, omringd met een kademuur en een gracht.

Thema's: publieke gebouwen, ,

Hernieuwde historische waarde
De rijke historie van Amsterdamsche Football Club (AFC) vormt een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Met respect voor relikwieën en met inspraak van de leden is invulling gegeven aan een nieuw onderkomen van de beste amateurclub van Nederland. Het gebouw heeft bijzondere voorzieningen om het hoge niveau van de club te blijven waarborgen, zo zijn er massage- en fysiofaciliteiten, een spelerstunnel voor een heroïsche opkomst van het eerste team, een grote sociëteit, een ruime tribune met 600 zitplaatsen met spectaculair zicht op het veld en een transparante overdekte luifel over de tribune om ook de toeschouwers van alle gemakken te voorzien.

Duurzame toepassingen, zoals zonnepanelen op het dak, een houten dakconstructie, aansluiting op stadsverwarming en een grijswatersysteem maken het gebouw energiezuinig en toekomstbestendig. Met aandacht voor duurzaamheid en het toonaangevende ontwerp creëert het nieuwe clubhuis een hernieuwde historische waarde voor de Amsterdamse Football Club.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Sportpark 'Goed Genoeg', Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 2.200m²
Start bouw Juli 2019

Ontwerpteam

Opdrachtgever PMB Projectmanagement Bureau, Amsterdam
Gebruiker AFC - Amsterdamsche Football Club
Project architect Paul de Ruiter
Project team Sylvia Hendriks, Marieke Sijm, Richard Buijs, Barthold Thijssen, Michael James Lucas
Aannemer HSB Volendam
Adviseur installaties DWA
Adviseur kosten Studio Bouwhaven