Paul de Ruiter

Clubhuis Amsterdamsche Football Club

Een nieuw ontwerp met oog voor rijke historie

008 AFC Ossip
017 AFC Ossip
027 AFC Ossip
028 AFC Ossip
029 AFC Ossip
033 AFC Ossip
1 / 6

Voor de Amsterdamsche Football Club, AFC ontwierpen wij een nieuw, duurzaam clubhuis dat in overleg met de leden van de voetbalclub tot stand is gekomen. Het resultaat? Een toekomstbestendig gebouw met respect voor de rijke historie van de oudste voetbalclub van Amsterdam. Het clubhuis is verankerd in het nieuwe gemeentelijk sportpark ‘Goed Genoeg’ midden op de Zuidas. Dit sportpark bestaat uit vijf nieuwe aangelegde kunstgrasvelden.

Professioneel clubhuis voor beste amateurvoetbalclub van Nederland
Om het hoge niveau van de beste voetbalamateurclub van Nederland te kunnen waarborgen, is het nieuwe gebouw van alle gemakken voorzien. Zo bestaat de begane grond onder andere uit ruime kleedkamers met douche- en massageruimtes en professionele sportfaciliteiten zoals een fysiotherapiepraktijk en een gym.

De eerste verdieping is publiek toegankelijk. Hier bevindt zich het clubrestaurant met royale buitenterrassen en weids uitzicht over de voetbalvelden en de omgeving. Het restaurant beschikt over een professionele keuken en indrukwekkende bar met als achterwand de trofeeën en relikwieën van de club. De bar en de openbare ruimte lopen naadloos over in de sociëteit die door het verplaatsen van een schuifwand eenvoudig afgesloten kan worden voor besloten gelegenheden zoals vergaderingen.

Voor de opkomst van het eerste team is een spelerstunnel aangelegd die vanuit het clubhuis direct toegang biedt tot het hoofdveld. De ruime tribune bieden plaats aan circa 600 toeschouwers en wordt gedeeltelijk overdekt door een luifel die beschermt tegen eventuele regen. Vanaf hier heb je spectaculair zicht op het veld.

Toekomstbestendig ontwerp
Het bijna 60 jaar oude clubhuis van AFC was drastisch aan vervanging toe. AFC greep deze gelegenheid aan om van het nieuwe clubhuis een toekomstbestendig gebouw te maken. Paul de Ruiter Architects kreeg de opdracht om met behoud van de cultuur van de club een duurzaam, energiezuinig clubhuis te ontwerpen dat ruimte biedt voor groei en ontwikkeling.

Bij het ontwerp stonden circulariteit en beperking van de CO2 uitstoot centraal. De constructie van de verdieping, inclusief de luifels, is uitgevoerd in gelamineerde houten spanten van binnenlands lariks en voorzien van verdiepingshoge ramen. Deze transparante vormgeving zorgt voor een uitnodigende uitstraling en biedt een schitterend uitzicht over de sportvelden en de Zuidas. Daarnaast geeft het natuurlijk licht vrij spel om tot diep in het gebouw door te dringen. De houten, strakke luifels beschermen het gebouw vervolgens tegen opwarming door de zon. Door deze eenvoudige maar slimme oplossingen wordt het gebruik van kunstmatige verlichting en koeling beperkt wat een flinke energiebesparing oplevert.

Het clubhuis bestaat met alle kleedkamers en doucheruimtes verhoudingsgewijs uit veel tegels. Op het gebied van circulair materiaal viel hier winst te behalen. Daarom zijn door het gehele pand de duurzaamste cradle to cradle tegels toegepast.

Het dak van het clubhuis is vol gelegd met zonnepanelen die zorgen voor de energie van het clubhuis. Voor de verwarming is gekozen voor een aansluiting op stadsverwarming die wordt gevoed door restwarmte.

Goed Genoeg
Samen met het clubhuis zijn ook de sportvelden van gemeentelijk sportpark Goed Genoeg op de schop gegaan. De zeven voetbalvelden zijn ingeruild voor vijf kunstgrasvelden. Om ervoor te zorgen dat er gewoon doorgespeeld kon worden werden de velden één voor één gebouwd. Omdat de Zuidas groeit als een levendige Amsterdamse stadswijk waar gewoond, gewerkt, gerecreëerd en gesport kan worden kunnen de gemeentelijke voetbalvelden ook gebruikt worden door verenigingen en scholen uit de omgeving.

Thema's:
Publieke gebouwen

Project details

Gegevens

Naam en plaats Sportpark 'Goed Genoeg', Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 2.200m²
Start bouw Juli 2019

Ontwerpteam

Opdrachtgever PMB Projectmanagement Bureau, Amsterdam
Gebruiker AFC - Amsterdamsche Football Club
Project architect Paul de Ruiter
Project team Sylvia Hendriks, Marieke Sijm, Richard Buijs, Barthold Thijssen, Michael James Lucas
Aannemer HSB Volendam
Adviseur installaties DWA
Adviseur kosten Studio Bouwhaven

Deel deze pagina