Paul de Ruiter
Architects

Schouwburg Ogterop

Circulaire transformatie iconische Twentse schouwburg

Schouwburg Ogterop Render Exterior Paul de Ruiter Architects KRFT Vivid
Whats App Image 2025 05 20 at 18 39 23
Schouwburg Ogterop Render Interior Paul de Ruiter Architects KRFT Vivid
1 / 3

Schouwburg Ogterop in Meppel wordt rigoureus getransformeerd en toekomstbestendig gemaakt, naar gezamenlijk ontwerp van architectuurstudio Paul de Ruiter Architects en KRFT. Hiermee wordt het theater, dat al meer dan 150 jaar als het culturele hart van Meppel fungeert, een toegankelijk, circulair en maatschappelijk gedragen cultuurgebouw. 

Thema's:
Publieke gebouwen, Paris Proof, Daylight, Circulair

Een theater verankerd in stad en samenleving

Ogterop transformeert tot een levendig en uitnodigend cultuurhuis. De nieuwe architectuur breekt met de huidige gesloten uitstraling. Het ontwerp opent zich vanuit alle richtingen naar de stad. Aan het Zuideinde ontstaat een levendig voorplein met zitplekken en groen, terwijl de gevel aan de Prinses Marijkestraat wordt voorzien van intensieve begroeiing om de wandelroute vanaf de parkeerplaats te verrijken. Grote openingen op de begane grond bieden een blik in de werkplaats, foyer en entree, en tonen de schouwburg als uitnodigend publieksgebouw. De rond gewalste circulaire contourplaten voor de transparante gevel verwijzen subtiel naar een theaterdoek en het bewegende spel van zien en gezien worden. Op ooghoogte is van buiten de monumentale Bonbonnièrezaal voor het eerst zichtbaar vanaf de straat. De iconische Weense Bonbonnièrezaal uit 1886 – de oudste én volgens velen mooiste theaterzaal van Drenthe – blijft behouden en wordt zorgvuldige geoptimaliseerd. Hiernaast zal er een hedendaagse multifunctionele vlakke vloer zaal gerealiseerd worden. In de toekomst zullen beiden zalen parallel geprogrammeerd worden en zullen de foyers gekoppeld kunnen worden tot één grote stadsfoyer waaraan meerdere verhuurbare vergader- en feestruimtes liggen. De aangrenzende 19e-eeuwse woning (Zuideinde 68) wordt gerenoveerd en hier zal de grote bar geplaatst worden, open verbonden met de stadsfoyer.

Voorbeeldproject voor circulair en gezond bouwen

De vernieuwing van Ogterop is niet alleen een onderscheidend cultuur gebouw, maar wordt nadrukkelijk ook gezien als een voorbeeldproject op het gebied van circulair bouwen met als doel om de materiaalgebonden CO₂-emissies te minimaliseren. De monumentale zaal blijft behouden, een deel van de bestaande fundering blijft behouden; de rest van het theater wordt circulair gesloopt, omdat het simpelweg niet goed en veilig funtioneert. Van het vrijgekomen materiaal wordt 40 procent  - inclusief de fundering - hergebruikt. Daarnaast worden donormaterialen uit regionale projecten en reststromen uit de industrie ingezet. Nog eens 40 procent van de nieuwbouw bestaat uit hernieuwbare en bio-based materialen. Het ontwerp benut daarnaast maximaal daglicht en natuurlijke ventilatie, dat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat voor bezoekers, artiesten en medewerkers. Dankzij een hoogwaardig geïsoleerde schil, slimme installaties en een compact volume is het energieverbruik van het nieuwe gebouw zeer laag. Dankzij al deze maatregelen is het ontwerp in lijn met de Paris Proof-doelstellingen.

In samenspraak met Meppelers

Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met omwonenden en betrokkenen. Tijdens meerdere publieksbijeenkomsten konden inwoners en geïnteresseerden hun ideeën delen over onder meer het ontwerp, de gevels en de groeninrichting. Deze input heeft bijgedragen aan een gebouw dat zichtbaar en voelbaar in dialoog staat met de stad.

Het nieuwe Ogterop

De vernieuwde schouwburg krijgt een open, uitnodigend karakter en biedt ruimte aan professionele makers, amateurgezelschappen, scholieren, verenigingen, culturele partners én zakelijke gebruikers. Hiermee ontstaat een veelzijdige plek voor ontmoeting, expressie en uitwisseling, dat midden in de samenleving staat. Met de nieuwe schouwburg kiest de gemeente Meppel bewust voor een duurzame culturele toekomst voor Drenthe en de Kop van Overijssel, met een theater dat niet alleen verankerd is in het verleden, maar klaar is voor de generaties van de toekomst. De start van de oogst en demontage van het bestaande gebouw staat gepland voor begin 2026. De deuren zullen halverwege 2028 weer geopend worden. 

Project details

Gegevens

Naam en plaats Meppel
Adres Zuideinde 68
Start bouw 2026

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Meppel
Gebruiker Schouwburg Ogterop
Ontwerp Paul de Ruiter Architects en KRFT
Projectmanagement en bouwkosten BBN
Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau
Adviseur Constructies ABT
Adviseur bouwfysica DGMR
Adviseur theaterbouw Theateradvies

Deel deze pagina