Paul de Ruiter

Gerechtsgebouw Almelo

Nieuw gerechtsgebouw voor Almelo

Website Gerechtsgebouw Almelo atrium centraal platter
Website Gerechtsgebouw Almelo atrium fragment hoger
Website Gerechtsgebouw Almelo gevel entree
Website Gerechtsgebouw Almelo gevelhoek
Website Gerechtsgebouw Almelo atrium centraal platter
1 / 5

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de Ruiter Architects en i29 interieurarchitecten. Na een uitgebreide dialoogfase werd de inschrijving van het team als beste beoordeeld door de beoordelingscommissie. De bouw gaat naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 van start.

Thema's:
Publieke gebouwen, PPS, Energieneutraal

Twentse gastvrijheid


Het huidige gebouw aan de Egbert Gorterstraat is verouderd en voldoet niet meer aan de actuele eisen met betrekking tot onder meer de energiehuishouding. Het nieuwe ontwerp, dat gerealiseerd zal worden door Dura Vermeer Bouw Hengelo naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects en i29 interieurarchitecten, wordt gebouwd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Stationsstraat, tegenover het centraal station van Almelo. Het wordt een gezagwekkend, uitnodigend en functioneel gerechtsgebouw met een vleugje Twentse gastvrijheid. Het doel is om medewerkers van de rechtbank én al haar ketenpartners, zoals advocaten, pers en het Openbaar Ministerie, op een prettige en veilige manier hun werk te kunnen laten doen.


12 zalen
, cellencomplex en parkeergarage


In het nieuwe gerechtsgebouw komen ruim 180 werkplekken, met een aantal werkplekken voor het Openbaar Ministerie. Rond het houten atrium komen naast zes veelzijdige zalen ook zes kleinere zittingsruimtes. Twee van deze zalen bieden ook ruimte aan een aparte publieke tribune. Om de binding van de locatie en de textielgeschiedenis van Almelo te benadrukken wordt één van de kleinere zittingszalen opgebouwd met de zorgvuldig bewaarde Firmanten stijlkamer uit het kantoor van de voormalige Ten Cate textielfabriek. Onder het gerechtsgebouw wordt een cellencomplex gerealiseerd dat is aangesloten op de zittingszalen en een parkeergarage met 72 parkeerplaatsen.


Design, Build & Maintain

De inschrijving van Dura Vermeer Bouw Hengelo is na een intensief beoordelingstraject op duurzaamheids-, kwaliteitsaspecten en kosten als meest voordelig geselecteerd. Voor de nieuwe rechtbank wordt een DBM (Design Build and Maintain) contract gehanteerd. Dit betekent dat Dura Vermeer verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het gebouw. Aan de basis ligt een principeontwerp dat is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de Rechtspraak. In de loop van 2024 wordt dit ontwerp verder ontwikkeld door het projectteam dat bestaat uit onder andere Dura Vermeer Techniek, Paul de Ruiter Architects, DWA, Lucassen, Draaijer, ALBA Concepts, Meelis en Partners en Interieurarchitect I29. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting begin 2028 haar deuren.

Deel deze pagina