Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en de Rechtbank Overijssel, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de Ruiter Architects en i29 interieurarchitecten. Na een uitgebreide dialoogfase werd de inschrijving van het team als beste beoordeeld door de beoordelingscommissie. De bouw is gestart in november 2024.
Twentse gastvrijheid
De huidige rechtbank aan de Egbert Gorterstraat is verouderd en voldoet niet meer aan de actuele eisen met betrekking tot onder meer de energiehuishouding. Het nieuwe ontwerp wordt gebouwd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Stationsstraat, tegenover het station van Almelo. Het wordt een gezagwekkend, uitnodigend en functioneel gerechtsgebouw met een vleugje Twentse gastvrijheid. Het doel is om medewerkers van de rechtbank én al haar ketenpartners, zoals advocaten, pers en het Openbaar Ministerie, op een prettige en veilige manier hun werk te kunnen laten doen.
12 zalen, cellencomplex en parkeergarage
Het nieuwe gerechtsgebouw is van binnen overzichtelijk georganiseerd rond een statig centraal atrium dat gekenmerkt wordt door het gebruik van hout. Rondom dit atrium liggen twee grote zittingszalen met ruime publieksvoorzieningen en publieke tribune en vier grote zittingszalen en zes kleinere zittingsruimtes. Om de binding van de locatie en de textielgeschiedenis van Almelo te benadrukken wordt textiel op diverse manieren ingezet binnen het gebouw en is één van de kleinere zittingszalen opgebouwd met de zorgvuldig bewaarde Firmanten stijlkamer uit het kantoor van de voormalige Ten Cate textielfabriek. In het nieuwe gerechtsgebouw komen op de bovenste verdiepingen ruim 180 werkplekken, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Onder het gerechtsgebouw wordt een cellencomplex gerealiseerd dat is aangesloten op de zittingszalen en een parkeergarage met 72 parkeerplaatsen.
Design, Build & Maintain
De inschrijving van Dura Vermeer Bouw Hengelo is na een intensief beoordelingstraject op duurzaamheids-, kwaliteitsaspecten en kosten als meest voordelig geselecteerd. Voor de nieuwe rechtbank wordt een DBM (Design Build and Maintain) contract gehanteerd. Dit betekent dat Dura Vermeer verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het gebouw. Aan de basis ligt een principeontwerp dat is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de Rechtspraak. Dit ontwerp is verder ontwikkeld door het projectteam dat bestaat uit onder andere Dura Vermeer Techniek, Paul de Ruiter Architects, DWA, Lucassen, Draaijer, ALBA Concepts, Meelis en Partners en Interieurarchitect I29. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting begin 2028 haar deuren.