Paul de Ruiter
News
14 Bomenbrug

Inwoners Amstelveen kiezen voor ‘’Bomenbrug’’ over A9

7 december 2017 Gewonnen tender

PERSBERICHT 6 December 2017 - Amstelveen is het eens. De inwoners van Amstelveen konden de afgelopen periode kiezen uit 4 verschillende ontwerpen voor een nieuwe 200 meter lange fietsbrug over de A9. De groene, landschappelijke oversteek met reuze boompotten bleek met 77% van de Amstelveense stemmen duidelijk favoriet. Paul de Ruiter Architects, CULD, Complex Urban Landscape Design BV en adviesbureau Tielemans Bouwconstructies BV tekenden voor het winnende ontwerp.

De komende jaren wordt de Rijksweg A9 verbreed en bij Amstelveen over een lengte van 1300 meter verdiept aangelegd. De nieuwe fietsbrug moet het Amstelveense centrum bereikbaar houden voor fietsers en voetgangers uit Amstelveen Zuid. In het winnende ontwerpvoorstel is de brug uitgewerkt als groene entree van het Amstelveense stadshart. Een landschappelijk symbool voor de internationaal bekende heemtuin identiteit van de stad. Wethouder A9 Herbert Raat (VVD): ‘’Amstelveen heeft overduidelijk gekozen. We zijn overweldigd door het succes. Dit laat zien dat inwoners graag mee willen beslissen over hoe hun stad eruit komt te zien. Het ontwerp past goed bij het groene karakter van de stad. Wat mij betreft is de volgende stap Amstelveners na laten dneken over een naam voor de brug.´´

De ontwerpcombinatie van Paul de Ruiter Architects, Complex Urban Landscape Design en Tielemans Bouwconstructies legt zich de komende periode toe op het verder uitwerken van de lommerrijke verbindingsbrug die de groenstructuur van de stad versterkt. Gebruikers kunnen vanaf 2024/2026 de groene oversteek maken.

Iconische waarde op de A9

Vanaf de A9 presenteert de brug zich als herkenbaar groen landmark. De steunpunten van de brug zijn vormgegeven als grote boompotten waar het brugdek als het ware omheen slingert. Deze reusachtige boompotten met grote inheemse bomen vormen een uniek herkenningspunt in het landelijke wegenstelsel.

De meanderende paden in combinatie met de beplanting geven de brug de uitstraling van een lommerrijk park. ’s Avonds worden de bomen en de beplanting subtiel aangelicht zodat dit nieuwe Amstelveense icoon straks ook in het donker een veilige oase van rust vormt boven het onderliggende snelverkeernetwerk.

Over Paul de Ruiter Architects

Paul de Ruiter Architects is trendsetter op het gebied van duurzame architectuur en koploper in het realiseren van energieneutrale gebouwen met een duurzaamheidcertificaat in Nederland. De architectuur van Paul de Ruiter Architects levert niet alleen energie in technische maar ook in menselijk zin. Waarden als gezondheid en productiviteit vormen samen met meetbare feiten als daglicht optimalisatie het uitgangspunt voor intelligente duurzame gebouwen en projecten. Het portfolio van Paul de Ruiter Architects bestaat naast infrastructurele werken ook uit woningbouw, hotels, kantoren, onderwijsgebouwen, openbare gebouwen, laboratoria en theaters. Recente projecten zijn onder andere B’Mine te Amsterdam, QO Hotel te Amsterdam, Biosintrum te Oosterwolde, Masterplan Beeldkwaliteit / De Afsluitdijk en Global Foods Innovation Centre Unilever te Wageningen. www.paulderuiter.nl

Over CULD, Complex Urban Landscape Design BV

In 2006 richtten Huub Juurlink, Jaakko van ’t Spijker en Cor Geluk het bedrijf CULD als samenwerkingscombinatie op. Daarmee werd een volledige interdisciplinaire benadering (stedenbouw, landschapsarchitectuur en architectuur) van de complexe opgaven van heden ten dage mogelijk. De ontwerpen van CULD kenmerken zich door het maken van atmosferische plekken, waarbij programmering, flow van bewegingen, typologie-ontwikkeling van gebouwen en het maken van inspirerende en herkenbare ruimtes hand in hand gaan. CULD werkt nu aan een groot aantal realiseerbare projecten in binnen en buitenland, waarbij rijkelijk gebruik wordt gemaakt van de input van bewoners, gebruikers en andere betrokkenen. CULD won inmiddels vele competities zoals bijvoorbeeld het nieuwe Waterfront van Kaohsiung Taiwan en het Masterplan voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook werkt CULD aan volledig interdisiplinair benaderde projecten zoals bijvoorbeeld de nieuwe woonwijk “Little C” aan de Rotterdamse Coolhaven, waarbij het bureau zowel de stedenbouw, landschapsarchitectuur als architectuur voor haar rekening neemt.

www.culd-org.eu

Over Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies BV

Sinds haar oprichting in 1958 is Adviesbureau Tielemans uitgegroeid tot een van de grootste en meest toonaangevende constructieve adviesbureaus van de regio. Vanuit Eindhoven werken onze ingenieurs in en buiten Nederland met gerenommeerde nationale en internationale architecten aan innoverende en in het oog springende projecten.

Sinds jaar en dag hebben wij ervaring met het bouwen van bouwkundige en civiele projecten. Deze typen projecten vereisen elk een unieke aanpak in het constructieve ontwerp.

Vanaf het begin van het ontwerptraject schakelen wij mee, met in het achterhoofd de specifieke randvoorwaarden die het project kenmerken. Zo denken wij mee in termen van materialisatie, duurzaamheid, flexibiliteit, functionaliteit, kosteneffectiviteit, maakbaarheid. Tezamen met het ontwerpteam streven wij zo naar een optimaal eindproduct.

Tot aan de oplevering zien wij er op toe dat het eindproduct optimaal wordt. Wij zien in de uitvoeringsfase namelijk niet alleen een controlerende, maar ook een sturende rol. Dit stroomlijnt het proces en maakt een goed eindresultaat onontkoombaar.

www.tielemans.nl

Bekijk het project

Lees hier meer over de infrastructurele ontwikkeling A9 Amstelveen.

Deel deze pagina