Paul de Ruiter
News
Laanderpoort Beeld

Paul de Ruiter Architects ontwerpt nieuw kantoor ING in Amsterdam

22 januari 2021

NSI N.V. en de gemeente Amsterdam hebben een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van maximaal 43.500 m² BVO (circa 39.000 m² VVO) kantoorruimte en voorzieningen in Amsterdam-Zuidoost. NSI realiseert in samenwerking met ING een bijzondere werkomgeving waar flexibiliteit en gezondheid centraal staan. Het gebouw, naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, wordt ontwikkeld naast het Cedar kantoor van ING. Het omliggende publiek toegankelijke park wordt doorgezet en geïntegreerd in het ontwerp.

ING gaat bij oplevering circa 31.500 m² VVO huren voor een periode van vijftien jaar. NSI is van plan om een nieuwe vestiging van het eigen flexibele kantorenconcept HNK te openen van maximaal circa 6.000 m² VVO. HNK biedt ruimte aan lokale ondernemers en start- en scale-ups die zich in het gebied willen huisvesten. Het resterende programma van circa 1.500 m² VVO in de plint en de onderste lagen bestaat uit hoogwaardige aanvullende voorzieningen voor het gebied. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor circa 175 parkeerplaatsen en een fietsenstalling.

In december 2019 tekenden NSI en ING een samenwerkingsovereenkomst en voorlopige huurovereenkomst voor Laanderpoort. Inmiddels is het ontwerpproces in uitvoering en is het de verwachting dat het Voorlopig Ontwerp in het tweede kwartaal van 2021 wordt vastgesteld. De start van de realisatie staat gepland medio 2022.

Sten Karelse, Head of Development NSI: ”Wij zijn verheugd om samen met de gemeente Amsterdam en ING dit project vorm te geven. De geplande herontwikkeling van Laanderpoort komt daarmee weer een stap dichterbij. Wij geloven in de enorme aantrekkingskracht en kwaliteiten van het gebied en de verdere ontwikkeling hiervan. Met het nieuwe Laanderpoort spelen wij in op de veranderende behoefte in de manier van werken en realiseren wij voor ING en andere gebruikers een flexibele en bijzonder uitnodigende werkomgeving.”

Dirk de Jager, stadsdeelbestuurder Amsterdam Zuidoost: “NSI heeft met dit gebouw een goede wisselwerking gevonden met de omgeving. Zo kunnen ook ZZP-ers en freelancers uit Zuidoost hier terecht voor werkruimte en gemeenschappelijke kantoorvoorzieningen. Er komen daarnaast algemene voorzieningen waar mensen uit de buurt gebruik van kunnen maken. En zelfs de groene openbare ruimte rondom het gebouw sluit straks naadloos aan op de Bijlmerdreef, die wordt vernieuwd tot een groene stadsstraat. En andersom bieden de ontwikkelingen in ArenAPoort straks een interessant gebied voor de nieuwe werknemers in dit kantoor. Straks ontstaat hier een groot, bruisend stadshart van Zuidoost, met voorzieningen die passen bij de groei van het stadsdeel van ongeveer 90.000 inwoners nu tot zo’n 140.000 in 2040.”

Michel van Wissen, General Manager Corporate Real Estate Management & Facility Services bij ING: ”De herontwikkeling van Laanderpoort is een volgende stap om een aantrekkelijk en inspirerend leefgebied te creëren waar onderwijs, bedrijfsleven en de omgeving samenkomen. Hierdoor ontstaat voor ING de mogelijkheid om meer medewerkers gebruik te laten maken van de kwaliteiten van Cumulus Park, waarin meerdere gebouwen met elkaar zijn verbonden om een open sfeer te creëren in een prettige en duurzame werkomgeving.”

Deel deze pagina