Paul de Ruiter
News
Ossipqoframewebsite

QO Amsterdam wint publieksprijs FRAME Awards

21 februari 2019 QO Amsterdam sleepte de internationale prijs in de wacht tijdens het FRAME Lab en won in de categorie "sustainability".

Het QO, ontworpen door Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects, gelegen in het dynamische Amstelkwartier, is een van de duurzaamste lifestylehotels van Europa waarin luxe naadloos gecombineerd wordt met circulariteit. Tank en Conran and partners tekenden voor het ontwerp van het interieur. Het QO is uitgevoerd in opdracht van Amstelside BV en onderdeel van het IHG® portfolio.


Natuurlijke energiebronnen

Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het unieke 21 verdiepingen tellende ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft. Deze revolutionaire klimaatbeheersing zorgt voor ruim 40% minder energieverbruik voor verwarming en koeling. Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel op te warmen wanneer de temperatuur daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond en het feit dat alle installaties in het midden van het gebouw geplaatst zijn ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw van natuurlijk daglicht komt en er met name overdag minimale elektrische verlichting behoeft. De kas op het dak van het hotel maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te verbouwen en vissen te kweken.

Zo wordt er een aquaponics systeem toegepast waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een circulerend ecosysteem.


Duurzaamheid en circulariteit

QO Amsterdam is gebouwd volgens het internationale duurzaamheidssysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) en streeft naar een LEED Platinum classifi cering. Dit hotel laat zien dat een duurzame, circulaire benadering dé manier is om daadwerkelijk een positief eff ect teweeg te brengen - voor zowel de mens als de planeet – zonder dat gasten hoeven in te leveren op het gevoel van luxe. Het concept betekent meer dan het afvinken van een paar milieuvriendelijke hokjes: het is de levensader van het gebouw, de producten en operatie, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Het sluiten van kringlopen op het gebied van energie, waterafval en materiaalgebruik is hiervoor een essentieel speerpunt.


Design en realisatie

In opdracht van Amstelside hebben Mulderblauw architecten, Paul de Ruiter Architects en Arup samengewerkt aan het concept en ontwerp voor QO Amsterdam. TBIondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor de realisatie van het hotel en 4Building is als projectmanager betrokken bij het project. De 288 hotelkamers, waaronder 12 suites, zijn ontworpen door Conran and Partners uit Londen. TANK is verantwoordelijk voor het interieur van het restaurant, de bars en de publieke ruimtes.

Deel deze pagina