Paul de Ruiter
News
Header 1 Arie Keppler Villa Schoorl

Villa Schoorl genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2016

12 juli 2016 Nominatie Arie Keppler Prijs 2016

De jury van de Arie Keppler Prijs 2016 heeft Villa Schoorl, ontworpen door Paul de Ruiter Architects in samenwerking met Chris Collaris en X+L Interieurontwerpers, genomineerd voor de categorie ‘woningbouw’. De nominatie van Villa Schoorl is een bijzondere waardering voor het ontwerp van de uniek gelegen duurzame woning.

De Arie Keppler Prijs 2016 wordt op vrijdagavond 23 september overhandigd tijdens de afsluiting van het eeuwfeest OVERMOOI in het stadhuis van Velsen. Naast Villa Schoorl behoren ook Le Cabin (Tijmen Ploeg Architecten) en de Tugelawegblokken (M3H Architecten) tot de genomineerden in de categorie ‘woningbouw’.

Arie Keppler Prijs

De Arie Keppler Prijs heeft tot doel om beleidsontwikkeling en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en cultuurhistorie met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen. De prijs wordt uitgereikt ter nagedachtenis van Ir. Arie Keppler, directeur van de Amsterdamse Woningdienst en medeoprichter van MOOI Noord-Holland in 1916. Ir. Keppler was pleitbezorger voor hoogwaardige architectuur en stedenbouw, maar hield zich ook bezig met algemene maatschappelijke vraagstukken.

Villa Schoorl

Villa Schoorl is gelegen in het karakteristieke polderlandschap nabij de Noord-Hollandse duinen. In het lege polderlandschap kwamen opvallend weinig villa’s voor, dit was een belangrijk uitgangspunt om in het ontwerp de verschijningsvorm en de materialisering van de villa aan te passen op het omringende landschap. Door de opgehoogde kavel bevindt het grootste gedeelte van het huis zich onder het maaiveld, dit beperkt de visuele invloed van de villa op de landschappelijke omgeving. De kasvorm van het dak springt meteen in het oog, functioneel gezien houdt de constructie van het driedelige sheddak fel zonlicht tegen. Villa Schoorl beschikt over twee bouwlagen met een centraal gelegen patio waardoor ook de ondergrondse ruimtes van daglicht worden voorzien. De licht zwevende bovengrondse woonlaag schittert door eenvoud. Een zwarte houten gevel wisselt zich af met verdiepingshoge glazen ramen, om de bewoners privacy te bieden zijn aan de westgevel verticale vouwelementen geplaatst. Door middel van zonnepanelen zorgt de villa voor een groot deel voor de eigen energievoorziening. In de winter is de houtkachel aan de centrale verwarming gekoppeld om het huis zo efficiënt en gelijkmatig mogelijk te verwarmen.

Lees meer over de Arie Keppler Prijs 2016 en de andere genomineerden.

Deel deze pagina