Bijlmer Parktheater

Een theater voor de buurt
  • publieke gebouwen
    publieke gebouwen

In het voorjaar van 2004 verwierf Paul de Ruiter Architects de opdracht voor het architectonisch ontwerp van een theater in het stadsdeel Zuidoost, gemeente Amsterdam. Het Bijlmer Parktheater moest een multifunctioneel pand worden voor vier gebruikers; Circus Elleboog, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats.

Bijlmer Slider 0 0
Bijlmer Slider 0 1
Bijlmer Slider 0 2
Bijlmer Slider 0 3
Bijlmer Slider 0 4

Boost voor de omgeving

In het stedenbouwkundige plan was vastgelegd dat het Bijlmer Parktheater in het hart van de Bijlmer moest komen te liggen, op de grens tussen het Bijlmerpark en het nieuwe Anton de Komplein. Door deze ligging geeft het theater een impuls aan de culturele en sociaal-economische ontwikkelingen in het omringende gebied. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, die de diverse culturele voorzieningen van ArenAPoort met elkaar verbindt.

Bijlmer 1

Elliptische vorm

Het Bijlmer Parktheater heeft als basisvorm een ellips waarbij de verdiepingen enigszins verschoven zijn ten opzichte van elkaar. Daardoor ontstaat een overdekte entree. De vorm van het gebouw bracht wel met zich mee dat gezocht moest worden naar een financierbare, deels glazen gevel. De oplossing werd gevonden in een combinatie van verticale houten lamellen en stalen golfplaten.

Het theater valt overdag op door de vorm, terwijl het ‘s avonds opvalt door zijn kleur, die bij gelegenheid kan worden aangepast door de toepassing van LED.
Bijlmer 2

Daglicht in de grote zaal

De opdrachtgever benadrukte de behoefte aan daglicht in de grote zaal. Overdag zouden in deze zaal ook lessen en repetities plaatsvinden, waarbij een goede daglichttoetreding van groot belang is voor de sfeer en de oriëntatie. Rondom de grote zaal is daarom op de eerste verdieping een wand met ramen gecreëerd. Deze oplossing maakt een maximale lichtinval mogelijk en geeft ouders en andere geïnteresseerden de mogelijkheid zonder te storen repetities en lessen bij te wonen. In geval van een voorstelling kunnen de ramen worden verduisterd.

Bijlmer 3

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 2.010 m²
Programma Cultuurgebouw voor theater- en circusoptredens, met studio’s en kantoren
Start ontwerp Januari 2005
Start bouw Maart 2007
Oplevering Maart 2009
Locatie Anton de Komplein, Amsterdam

Ontwerpteam

Opdrachtgever Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost
Gebruikers Circus Elleboog, Jeugdtheaterschool Zuidoost, Theater Werkplaats Zuidoost, Krater Theater
Project architect Paul de Ruiter
Project team Roel Rutgers, Willem Jan Landman, Dieter Blok
Adviseur constructie Arup
Adviseur installaties Halmos
Stedenbouwkundige Rein Geurtsen & Partners bv bureau voor stadsontwerp & Mecanoo
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zn.
Adv․ akoestiek DHV-Dorsser Blesgraaf
Bouwkostencalculatie Bouwhavens Consultants
Fotografie Pieter Kers