European Air Transport Command

Verbinden en beveiligen met architectuur
  • luchtvaart
    luchtvaart
  • GPR
    GPR
  • Design & Build
    Design & Build

In het ontwerp voor het nieuwe commandocentrum op vliegbasis Eindhoven hebben we veiligheid en openheid weten samen te voegen. Daarbij had het verbinden van mensen voor ons de hoogste prioriteit. Een licht en uitnodigend interieur waar informele ontmoetingen en kennisdeling centraal staan is het resultaat.

Eatc 2

Het EATC voert als Europees commandocentrum de operationele controle uit van het militair luchtvervoer van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Italië en Nederland. Van hieruit wordt de inzet van militaire luchttransportmiddelen aangestuurd. Aan ons de uitdaging om het gebouw zo vorm te geven dat de inzet en coördinatie van transport- en tankervliegtuigen verbeterd kan worden. Zo hebben we gezorgd voor een efficiënte en heldere gebouworganisatie, met korte lijnen op de werkvloer. Door wanden van glas in het hele gebouw toe te passen, wordt het gebouw overzichtelijk en ontstaat er overal verbinding met het centrale atrium. Daarnaast hebben we het gebouw een toegankelijke uitstraling gegeven door het buitenplein over laten lopen in de entree.

Eatc 3

Geen poorten, hekjes of receptie

Poorten, hekjes of een receptie zijn overbodig, omdat we hebben gezorgd voor een slimme programma indeling. Het atrium opent zich bij binnenkomst en loopt over in een brede trap omhoog naar de eerste verdieping. Kleinere trappen leiden je vervolgens naar de hoger gelegen kantoren op de vier verdiepingen rondom het atrium. Ruimtes met een hoog beveiligingsniveau, zoals de kelders en mission control rooms, liggen verborgen achter ruimtes met een lager beveiligingsniveau. De enige manier om deze ruimtes te bereiken, is door de langste weg af te leggen. De mission control rooms bevinden zich bijvoorbeeld boven de ingang tegen de voorzijde aan waardoor je ook in deze ruimtes betrokken bent bij de rest van het gebouw.

De getrapte opgangen langs glazen wanden vormen beveiligingsschillen die zorgen voor sociale controle. Ze functioneren als beveiligingstool.
Eatc 4

Een met de natuur

Het EATC ligt in natuurgebied de Welschap, een oorspronkelijk heidelandschap waar nog maar delen van over zijn. De grond die vrijkomt bij het uitgraven van de kelder van de nieuwbouw gebruiken we voor het aanleggen van glooiingen in het landschap. Heidebeplanting zorgt ervoor dat het heuvelachtige landschap wordt teruggebracht rondom het EATC. Met behulp van het innovatieve all-electric installatieconcept zorgen we ervoor dat het gebouw energieneutraal is. Klimaateilanden regelen de temperatuur en de aanvoer van frisse lucht.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Eindhoven
Bruto vloeroppervlak ca. 9000 m²
Programma Flexibel, Europees georiëneerd kantoor met beveiligde mission control rooms Start ontwerp
Start bouw April 2015
Oplevering Spring 2016

Ontwerpteam

Opdrachtgever Dura Vermeer
Gebruiker EATC
Project architect Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Marlous Vriethoff, Jan Lebbink, Martijn van Gameren, Mark Maas
Adviseur constructie Van Rossum
Adviseur installaties DWA
Adviseur bouwfysica DWA
Adv. duurzaamheid DWA
Adv. bouwkosten DWA
Building management Dura Vermeer
Interieur architect Paul de Ruiter architects
Urban design Paul de Ruiter architects
Landschapsontwerp Buro Lubbers
Visuals 3D Studio Prins