Paul de Ruiter

Krinkels

Hoofdkantoor als modern landgoed

3 Krinkels
2 Krinkels
1629 mishaderidder20210614 8607
1 Krinkels
1629 mishaderidder20210614 8594
4 Krinkels
1629 mishaderidder20210614 8473
5 Krinkels
20191108026
1 / 9

Paul de Ruiter Architects ontwierp het nieuwe hoofdkantoor gelegen in een groene omgeving aan de rand van Breda. Ons werd gevraagd een gebouw te ontwerpen dat één geheel vormt met de natuur. Een stressvrije omgeving waarin het welzijn van de medewerkers centraal staat. Het resultaat is een transparant, energiezuinig gebouw met een hoogwaardig binnenklimaat dat perfect aansluit bij de duurzame en esthetische kernwaarden van de Krinkels groep.

Thema's:
Kantoren, Interieur

Krinkels Groep is een totaal aannemer op het gebied van Groen, Infra, Water en Sport. Het internationale bedrijf met ruim 1600 medewerkers is gespecialiseerd in duurzaam kwaliteitsbeheer en vakkundige inrichting van de openbare en publieke ruimte.

Door het landschap te integreren in het gebouw hebben we een werkplek gecreëerd waar binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. De groene, parkachtige omgeving van ruim 20.000 m2 bood hiervoor het perfecte canvas. In samenwerking met Buro Lubbers, landschapsarchitectuur & stedenbouw, ontwikkelden we een modern landgoed waarin het landschap als het ware in dienst staat van het gebouw. Zo komt het ontwerp optimaal tot haar recht en wordt de groene expertise van Krinkels tastbaar gemaakt. De kracht van het gebouw schuilt in de eenvoudige opzet, de transparante glazen gevel en de rijk begroeide groene daken.

Het gebouw bestaat uit twee lagen. Je komt binnen in een cirkelvormig atrium met een groot rond ETF dak dat vrij spelt biedt aan natuurlijk daglicht. Dit atrium vormt het kloppend hart van het gebouw dat centraal wordt gemarkeerd door een monumentale Ficus Amstel King boom. Een symbool voor de krachtige groei van deKrinkels Groep

Op de begane grond zijn tevens de drie kantoorvleugels gelokaliseerd die plaats bieden aan ruim 80 werkplekken. Doordat de vleugels in directe verbinding staan met het atrium, wordt spontane ontmoeting tussen medewerkers van de verschillende afdelingen gestimuleerd. Twee sculpturale halfronde stalen trappartijen lopen vanuit het atrium omhoog en verbinden de begane grond met de verdieping.

Boven de dakvloer van de begane grond zweeft een ringvormig volume met daarin de vergaderruimten. Het volume is voorzien van warm gebogen ronde glaspanelen. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de zorgvuldig ontworpen landschappelijke tuin. De drie dakvlakken van de begane grond zijn elk voorzien van een ander type groendak, terwijl het dak van de 1e verdieping is bedekt met 150m2zonnepanelen.

Diep onder de grond bevindt zich de WKO bron. In de winter wordt hier de kou opgeslagen waarmee de vloeren in de zomer gekoeld worden. De warmte die in de zomer wordt afgevoerd, wordt eveneens in de bodem opgeslagen. Warmtepompen brengen deze warmte in de winter weer het gebouw in. Een energiezuinige, gasloze manier van klimaatbeheersing die ervoor zorgt dat de binnentemperatuur onder elke weersomstandigheid aangenaam en comfortabel is.

Door het geïntegreerde ontwerp zijn alle installaties zoals de warmtepompen van de WKO bron, de luchtbehandelingskast en de regelkasten van de elektra, uit het zicht, in de kelder onder gebracht. Daarnaast biedt de kelder ruimte voor het archief van de Krinkels Groep.

De buitenruimte wordt groen opgezet met zitplaatsen voor besprekingen en lunches in de buitenlucht. Ook in het interieur keert het groen duidelijk zichtbaar terug. Zo worden in het atrium naast de forse boombak, de drie kernen met ondersteunende voorzieningen bekleed met weelderige groenwanden als weerspiegeling van de omliggende natuur.


Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 1709 m²
Programma Kantoorgebouw
Start ontwerp September 2016
Start bouw December 2017
Oplevering September 2019
Locatie Breda

Ontwerpteam

Opdrachtgever Krinkels
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project team Paul de Ruiter, Ronald Hageman, Marlous Vriethoff, Barthold Thijssen, Joris Korbee
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek Delft
Adviseur bouwfysica DWA - Bodegraven
Aannemer PIF (bouwcombinatie Winters, Tes en van Delft)
Landschap Buro Lubbers
Adv․ Lichtontwerp Beers Nielsen
Bouwmanagement Kraak Bouwtechnisch Managementburo
Interieur Paul de Ruiter Architects
Project architect Paul de Ruiter

Deel deze pagina