Mercator Technology & Science Park

Flexibele lab en kantoorruimte
  • laboratoria
    laboratoria

Paul de Ruiter Architects ontwierp de eerste twee fasen van het Mercator Technology & Science Park in Nijmegen. Het Science Park heeft tot doel de regionale economische structuur te versterken en hoogwaardige werkgelegenheid te behouden en aan te trekken door middel van kennisoverdracht van de Radboud Universiteit naar het bedrijfsleven. Het park profileert zich als een plek van synergie tussen de belangen van de regio, de universiteit en het bedrijfsleven. Mercator I is opgezet als bedrijfsverzamelgebouw voor research & development op medisch-chemisch gebied en bevat daarom zowel kantoorruimte als laboratoria. Het ontwerpuitgangspunt was het realiseren van een helder en transparant gebouw met een high-tech uitstraling dat een sterk milieubewustzijn tot uitdrukking brengt.

Flexibele Lab En Kantoorruimte 2

Flexibele verhuurcombinaties

Het ontwerp van Mercator I biedt maximale flexibele verhuurbaarheid. Bedrijven die behoefte hebben aan kantoorruimte met daaraan verbonden laboratoriumactiviteiten, kunnen ruimtes van beiden typen op één verdieping huren. Doordat de laboratoriumunits synchroon aan de kantoor-units zijn gestapeld, is combinatieverhuur goed mogelijk. Deze opzet maakt het mogelijk relatief kleine units aan te bieden zonder dat dit ten koste gaat van individuele identiteit en representatie. Aan de andere kant ontstaat door de loskoppeling van laboratoria en kantoren de mogelijkheid talloze andere goed betaalbare verhuurcombinaties te maken.

Flexibele Lab En Kantoorruimte 3
De specifieke opbouw van de Mercator klimaatgevel creëert een subtiele lichtinval en een aangenaam, rustig en gezond werkklimaat

Mercator klimaatgevel

Met transparantie en (technologische) kennisuitwisseling als uitgangspunt, was een glazen gevel voor Mercator I het streven: openheid en veel licht, lucht en uitzicht voor de gebruikers. Omdat er voor dit gebouw geen budget was om een traditionele klimaatgevel te maken, ontwikkelde Architectenbureau Paul de Ruiter de ‘Mercator klimaatgevel’. De Mercator klimaatgevel is samengesteld uit een buitenblad van isolatieglas van vloer tot plafond en een binnenblad van oprolbaar zonwerend doek. Wanneer het doek is neergelaten vormt zich een luchtspouw waarin via een centraal ventilatiesysteem de lucht van de kantoren wordt afgezogen. De warmte wordt hergebruikt voor de verwarming van het gebouw en de afgezogen lucht wordt hergebruikt in de afzuiging van de laboratoria.

Flexibele Lab En Kantoorruimte S1
Flexibele Lab En Kantoorruimte S2
Flexibele Lab En Kantoorruimte S3

Oriëntatie op de zon

In het ontwerp van Mercator II zijn drie soorten gevels te onderscheiden, die speciaal zijn ontwikkeld met het oog op de oriëntatie ten opzichte van de zon. Om in het gebouw met zo min mogelijk koeling te kunnen volstaan, is de zuidgevel grotendeels gesloten gemaakt. De Oost- en westgevel zijn voor 50% open en hebben ramen die zijn uitgerust met alumium lamellen als permanente zonweren. De koele noordgevel is volledig van glas en biedt maximaal uitzicht op het omringende park. De gevels voorkomen extra warmte-instraling door de zon, tegelijkertijd kan voldoende daglicht toetreden om de werksfeer te bevorderen.

Flexibele Lab En Kantoorruimte 4

Milieubewust en toekomstbestendig

In het ontwerp van Mercator I en II is sterk rekening gehouden met energie efficiëntie en het architectonische karakter van de beide gebouwen. Mercator I is door de volledig glazen klimaatgevel een helder en transparant gebouw, dat de gevraagde technologische uitstraling heeft én een positieve bijdrage levert aan de werksfeer en de energiehuishouding. Door de flexibele inrichting kent het gebouw veel mogelijkheden voor de toekomst, zonder dat dit ten koste gaat van de identiteit van het gebouw. Ook bij Mercator II is grote aandacht besteed aan de energiehuishouding en de kwaliteit van het zonlicht, waarmee de beide gebouwen een waardevolle ontwikkeling voor het Science Park betekenen.

Project details

Gegevens

Naam en plaats Mercator I - Laboratorium, Nijmegen
Adres Toernooiveld, Campus Radboud Universiteit Nijmegen
Bruto vloeroppervlak 1.990 m² laboratoria
Programma Energiezuinig bedrijfsverzamelgebouw met verhuurbare kantoor en laboratorium ruimte voor de medisch-chemische bedrijven
Start ontwerp Juli 1994
Start bouw November 1996
Oplevering Januari 1998

Ontwerpteam

Opdrachtgever Radboud Universiteit, Nijmegen
Ontwerp Paul de Ruiter Architects
Project architect Paul de Ruiter
Project team Hans Snoek, Mathilde Joosse, Koen van Domburg, Arlette van Poppel, Jan Andre Hoogland
Directievoering Van Kessel & Janssen bv
Adviseur constructie Bouwtechnisch adviesbureau J.L. Croes bv
Adviseur installaties Raadgevend Technies adviesburo Van Heugten bv
Adviseur bouwfysica Professor Pierre Leijendeckers, TU Eindhoven
Stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, Kuiper Compagnons
Aannemer Giesbers Bouw bv
Fotografie Rien van Rijthoven