Paul de Ruiter

Batavia Biosciences

Een inspirerend, flexibel gebouw voor de productie van vaccins en geneesmiddelen

CAM 02
NL22 042 02 Provast Bioscience Leiden EXT01 v05
CAM 03 DEF
NL22 042 01 Provast Bioscience Leiden EXT03 v06
NL22 042 01 Provast Bioscience Leiden EXT02 v10
NL22 042 01 Provast Bioscience Leiden BIRD01 v12
1 / 6

Op het Leiden Bio Science Park wordt een nieuw gebouw van 12.000 m2 voor Batavia Biosciences gerealiseerd. Het gaat om een kantoor, laboratoriumruimte en een productiefaciliteit ten behoeve van de productie van vaccins en geneesmiddelen. Batavia Biosciences is een contractontwikkelings- en productieorganisatie met expertise in virale vaccins, virotherapie, eiwitten en antilichamen. Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp en creëerde een inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd flexibel gebouw waar op innovatieve wijze kan worden samengewerkt. Provast ontwikkelt dit gebouw op maat voor Batavia Biosciences.

Thema's:
Kantoren, Laboratoria, BREEAM

Leiden Bio Science Park

Het Leiden Bio Science Park is één van de meest succesvolle Science Parken ter wereld met de meeste biowetenschappelijke start-ups in Nederland. Het Bio Science Park ambieert om voor 2025 een inspirerende en levendige plek te zijn voor R&D . Het Bio Science Park is een plek waar je kan wonen, werken, onderzoeken, leren en ontspannen.

Robuust en warm karakter

Het ontwerp combineert twee karakters, robuustheid en warmte. Samen creëren ze een gebouw dat een hoge kwaliteit van werken bevordert. Het is gelegen op een zeer groen perceel vol van weelderige bomen waar het bruist van de biodiversiteit. De stevige gesloten hoeken zorgen voor een robuust karakter en krachtige architectuur. Tussen deze stevige hoeken is een transparante gevel geplaatst met horizontale lamellen die zich maximaal opent en daglicht tot diep in het gebouw brengt. De lichte gevel reflecteerd de groene omgeving waardoor het gebouw hierin naadloos opgaat. Zo ontstaat er een plek waar de medewerkers van Batavia Biosciences zich maximaal kunnen focussen, het gebouw draait immers om mensen. Dit vertaalt zich in een open, transparant gebouw met ruime vloeren. De ingang bevindt zich aan de voorzijde van het gebouw aan een uitnodigend plein en dient zich als ontmoetings- en ontspanningsruimte.

Het gebouw biedt een uitgesproken stimulerende werkomgeving. Slimme, open ruimtes en een indrukwekkend interieur ontwerp geven het gebouw dynamiek, terwijl een simpele lay-out helderheid schept. Het gebouw biedt optimale logistieke stromen op elke verdieping om het productieproces zo efficiënt mogelijk te maken. De vloeren hebben een indrukwekkende verdiepingshoogte van ca. 6m, hierin worden prefab pods en labruimtes geplaatst om het gebouw maximaal flexibel te maken naar de toekomst.

Duurzaamheid als belangrijke focus

Duurzaamheid is een hoeksteen van het ontwerp van het gebouw, een belangrijke focus die overal zichtbaar is. Op het dak bevinden zich PV-panelen en daarnaast is het gebouw gasloos. Het gebouw ontvangt een BREEAM Excellent certificering.


Project details

Gegevens

Naam en plaats Batavia Biosciences, Leiden
Adres Bio Science Park Leiden
Bruto vloeroppervlak 12.000 m2
Programma Bio Science Park Leiden
Start ontwerp 2021
Duurzaamheidskenmerken BREEAM Excellent, flexibel en aanpasbaar

Ontwerpteam

Opdrachtgever Provast
Gebruiker Batavia Biosciences
Project architect Paul de Ruiter en Martijn van Gameren
Project team Cederick Ingen-Housz, Vera Leitao, Milda Auksele
Overige betrokken partijen IMD raadgevende ingenieurs, Ingenieursbureau Linssen, DGMR, VILS

Deel deze pagina