TransPort / Headquarters Transavia an Martinair

Energy efficient by shape and location
  • kantoren
    kantoren
  • LEED
    LEED
  • GPR
    GPR
  • BREEAM
    BREEAM

Schiphol Real Estate wrote a master plan for the redevelopment of business park Schiphol-Oost containing guidelines for the construction of offices and a new terminal for small aviation. They asked us to design a new headquarters for Transavia and Martinair located at the corner of the business park. The building had communicate and interact with the environment. In addition, the client wanted a building that meets high sustainability standards. TransPort has become the first building in the Netherlands with a LEED Platinum certification, the highest international certification for sustainability.

Transport 2 Slider1
Trans Port 2 Slider2
Trans Port 2 Slider3

A shape that communicates with the environment

We came up with a building shape that responds to the built environment. We referred to the location at the corner of the business park by giving the design a smooth curve. On the north side the building provides a view over Schiphol-East and the runways, and the south side gives you a panorama over the Amsterdam Forest.

Trans Port 3 Slider1
Trans Port 3 Slider2
Trans Port 3 Slider3

Smart usage of the sun

For the south façade, which gets exposed to a lot of sunlight, we created innovative blinds following the curved design. These blinds allow lots of natural daylight, while at the same time preventing the building from heating. The result is a healthy workplace where staff members can work productively. The positioning of the building made it possible to create an extremely transparent north façade and contributes to a considerable energy reduction that would normally be required for cooling.

In the parking lot we planted trees which grow through the ceiling to the courtyard.
Trans Port 4

We installed over 800 m2 of solar cells on the roof and created a natural water buffer in the form of a grass sedum roof. With a gray water system used for the sanitary 40% on water consumption can be saved.

Project details

Gegevens

Location Piet Guillardweg, Schiphol-Oost (The Netherlands)
Gross floor area 12.400 m²
Volume 37.000 m³
Program Energy efficient office
Start design July 2007
Start construction March 2009
Completion March 2010
Certification BREEAM Very Good & LEED Platinum

Ontwerpteam

Client Schiphol Real Estate
User Transavia en Martinair
Project architect Paul de Ruiter & Noud Paes
Project team Richard Buijs, Willeke Smit, Friso Gouwetor, Roel Rutgers, Willem Jan Landman
Construction management Brains 2 Build
Advisor construction ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek
Advisor installations Deerns
Adv. sustainability BenR / Adviseurs voor duurzaamheid
Advisor building physics Deerns
Landscape design West 8
Urban planning Benthem Crouwel Architects & NACO
Contractor Wolter & Dros
Photography Pieter Kers