Villa C

met respect voor de natuur
  • villa's
    villa's
  • energieneutraal
    energieneutraal
  • circulair
    circulair

Verscholen in de bosrijke omgeving van Het Gooi heeft Paul de Ruiter Architects Villa C ontworpen. Een Circulaire villa gemaakt van hout die door het slim benutten van zonne-energie, een spannend architectonisch contrast creëert tussen de transparante gevel met de woonvertrekken op het zuiden en de gesloten donker houten gevel met de entree aan de noordzijde. Zo ontstaat een villa die energieneutraal is, met respect voor de natuur en veel woonplezier geeft.

1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn912
1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn019
1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn787
1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn889

Binnen en buiten met elkaar verbonden

Het programma is verdeeld over twee woonlagen. De begane grond ligt uitgestrekt over het kavel en heeft rondom overstekende houten luifels die de woning in de zomer koel houden en de warmte in de winter juist oogsten. Hierdoor kan de gehele zuidgevel transparant zijn, krijgt daglicht vrij spel en is het interieur verbonden met de omliggende natuur. Op de begane grond zijn de garage, keuken, eetkamer, woonkamer en studeerkamer gesitueerd. De ruimtes zijn met elkaar verbonden via een open loopzone langs de glazen zuidgevel die bovendien direct toegang biedt tot de tuin. De houten luifel rondom creëert een intieme en veilige sfeer. Op de centraal gelegen bovenverdieping bevinden zich de slaapvertrekken. De verdiepingshoge raampartijen zijn naar het oosten en westen georiënteerd waardoor de ruimtes een verassend uitzicht hebben over het groene dak van de begane grond naar het omringende bos.

1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn305

Natuurlijke materialen

De villa is gemaakt van natuurlijke materialen. Zo is de gehele constructie en gevelbekleding van hout en hebben alle andere materialen maximaal circulair. Het dak van de begane grond is voorzien van vegetatie en het dak van de verdieping is voorzien van zonnepanelen. Een warmtepomp slaat in de winter koude op in de aarde om te koelen in de zomer, en legt in de zomer warmte vast om te verwarmen in de winter. Samen met het passief-huis principe is villa C vrij eenvoudig energieneutraal gemaakt.

1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn589
1626 Tim Vd Velde Villa C Hzn313

Project details

Gegevens

Locatie Het Gooi
Bruto vloeroppervlak 320 m²
Programma Circulaire, energieneutrale villa met respect voor de natuur
Start ontwerp Juli 2016
Start bouw December 2017
Oplevering April 2018

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Project architect Paul de Ruiter
Project team Martijn van Gameren, Richard Buijs, Marieke Sijm
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek
Adviseur installaties DWA Bodegraven
Fotografie Tim van de Velde Photography
Aannemer WBC Bouwgroep