Villa K

Wonen in de bergen
  • villa's
    villa's
  • energieneutraal
    energieneutraal
  • innovatief klimaatsysteem
    innovatief klimaatsysteem

Villa K ligt in de deelstaat Thüringen en is het eerste Duitse project van Paul de Ruiter architects. Het realiseren van een energieneutrale woning, onopvallend en opgaand in de natuur, was de wens van de opdrachtgever. Het resultaat is ongecompliceerde, maar innovatieve residentie opgebouwd uit de materialen staal, glas en beton.

Villa K 1

Leefruimten met uitzicht

De duurzame woning is georiënteerd op het zuiden, waar de woon- en slaapvertrekken gevestigd zijn. De leefruimten zijn omlijnd door een glazen façade, lopend over de totale lengte van de villa. De glazen gevel, zonder verstoringen als te openen ramen of buitenzonweringen, weerspiegelt enkel de lucht en biedt uitzicht over de vallei. Rondom het leefgedeelte is een U-vormig terras gesitueerd. Het terras wordt in het midden doorkruist door een deels inpandige patio en een zwembad dat net boven de helling lijkt te zweven.

Villa K 2

Het terras loopt visueel door dankzij de toevoeging van een hefplateau geplaatst in de breedte van het zwembad. Dit plateau kan omhoog gestuwd worden wanneer er gezwommen wordt. Om het terras heen is de tuin ingericht met groentegewassen en fruitbomen.

Villa K Slider 0 0
Villa K Slider 0 1
Villa K Slider 0 2
Vanaf hoger gelegen gebied gezien, lijkt de villa dankzij dit groendak weg te vallen in de berg.

Eenheid met het berglandschap

De entree, de technische ruimte, de berging, de jachtkamer en de garage met ruimte voor zes auto’s bevinden zich aan de noordkant, in de glooiing van het berglandschap geschoven. De totale dakstructuur van de villa aan de noordzijde is bedekt met mos en sedum, wat de koellast van de villa verlaagt. Op het talud boven de garage en entree worden zonnepanelen en –collectoren geplaatst, op het zuiden gericht om in het energieverbruik te voorzien.

Villa K 3

Energieneutraal door de ligging

Door de ligging op het zuiden en door de villa grotendeels in de berg te schuiven ontstaat er een klimatologisch duurzame situatie. De zuidzijde vangt veel zonlicht en warmte op, terwijl de in het berglandschap geschoven gedeelten koude lucht opslaan. Een warmtepomp slaat koude op om te koelen in de zomer, en legt warmte vast om te verwarmen in de winter. Dit systeem is aangesloten op een koelplafond en vloerverwarming waardoor altijd een prettig leefklimaat kan worden gerealiseerd. Een verfijnd en volledig automatisch computer systeem stuurt de duurzame verwarming- en koelingsystemen aan.

Project details

Gegevens

Bruto vloeroppervlak 248 m²
Start ontwerp Juli 2010
Oplevering Juli 2014
Locatie Thüringen, Duitsland
Volume 867 m³
Programma Energy efficient villa, with garage moved into the mountain scenery

Ontwerpteam

Opdrachtgever Particulier
Project architect Paul de Ruiter
Project team Willem Jan Landman
Adviseur constructie Van Rossum
Fotografie Pieters Kers & Patrick Voigt