Villa Röling

In functie van het licht
  • villa's
    villa's

De bewoners van Villa Röling zijn grote kunstliefhebbers. Het realiseren van een woning waarin op een inspirerende wijze de collectie schilderijen en sculpturen tot recht komt was dan ook de wens van de opdrachtgever. Het resultaat is een duurzame villa met een subliem panorama en een unieke lichtinval.

Villa Roling 2

Bijzondere lichtinval

Voor de begane grond ontwierpen we museaal geordende reeks ruimten, waarbij het uitzicht over het water en de omgeving steeds weer anders is. De volledig glazen gevel vouwt zich bijna onzichtbaar om de ruimte heen, hierdoor ontstaat een contour die in combinatie met de overstekende bovenbouw zorgt voor verschillende lichtgradaties. Om de warmte en het licht van de zon te weren pasten we ontwikkelde zonweringen toe. De zonweringen, bestaande uit horizontale lamellen bewegen als een luik en verheffen zich als een luifel boven de glazen gevel.

Door de volledig glazen gevel en de overstekende bovenbouw ontstaan verschillende lichtgradaties
Villa Roling 3

Ruimtelijke eenheid

De houten doos op de bovenverdieping heeft enkele grote openingen. We ontwierpen een vide met daarboven een daklicht in het midden van de woning, het daglicht valt ook via de ramen in de gevels naar binnen. In het middengedeelte van de verdieping, rondom de grote vide, zijn de schilderijen en sculpturen tentoongesteld. De vide creëert een ruimtelijke eenheid tussen de begane grond en de verdieping, het grote daklicht erboven zorgt voor verrassend licht op beide verdiepingen.

Villa Roling 4

Duurzame opzet

In het ontwerp organiseerden we verschillende elementen die leiden tot een grote mate van duurzaamheid. De kern van de duurzaamheid komt naar voren in de opzet van de volumes. Door de overstekende bovenbouw wordt opwarming van het huis voorkomen, ook de doeken weren de warmte van de zon. We vergrootten de duurzaamheid van de houten bouw door de wijze waarop de houten latten ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Doordat de wind tussen de latten doorwaait kan het houd goed droge na een regenbui, dit waarborgt de oorspronkelijke uitstraling en kwaliteit van de houten bovenbouw.

Villa Roling 5

Energiezuinige temperatuurhuishouding

De temperatuurhuishouding wordt op een energiezuinige wijze geregeld door de betonnen kernactivering. In de betonnen vloer lopen waterleidingen die de betonmassa in de zomer koelen en in de winter verwarmen. Dit systeem is gekoppeld aan een aardwarmtesysteem waardoor een enorme hoeveelheid energie kan worden bespaard.

Project details

Gegevens

Opdrachtgever Particulier
Locatie Kudelstaart
Bruto vloeroppervlak 340 m²
Inhoud 1.116 m³
Start ontwerp augustus 2006
Start bouw november 2006
Oplevering oktober 2007
Ontwerp Paul de Ruiter Architects bv
Project architect Paul de Ruiter
Landschapsarchitect Copijn
Adv․ Constructie Bouwtechnisch adviesbureau J.L. Croes
Adv․ Installaties Wahlen & Jongkind
Gevelbouwer MHB
Aannemer Van Scheppingen Bouw
Fotografie Pieter Kers

Ontwerpteam

Project team Noud Paes, Willem Jan Landman, Helga Traksel, Willeke Smit