Luuc Sonke
“Voor mij gaat architectuur in de kern over cultuur en het vraagstuk hoe mensen door middel van architectuur dichter bij elkaar gebracht kunnen worden.”
Een reden voor Luuc om na het behalen van zijn diploma bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam zijn studie aan de Academie voor Bouwkunst te vervolgen. Na twee jaar bouwkunst switchte Luuc naar het meer conceptuele ingestelde Sandberg Instituut waar hij zijn Master Interieur Architectuur behaalde. Vervolgens keerde Luuc terug naar de Academie en rondde hij in 2018 zijn Master Architectuur af.
Luuc: ”Ik vond gebouwen altijd interessant, had een enorme behoefte om dingen te maken dus koos ik voor bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Herman Hertzberger kwam ik in contact met het intellectuele en culturele aspect van architectuur. De discussies over hoe de mens zich in de ruimte beweegt en welke ruimtelijk voorwaarden daaraan ten grondslag liggen prikkelden me. Ik realiseerde me dat mijn nieuwsgierigheid en creativiteit beter tot uiting zouden komen als ik koos voor de architectonische in plaats van de bouwkundig kant van het bouwproces. Wat volgde was een intensief maar fantastisch leertraject.”
Luuc combineerde zijn studies met werk bij diverse architectenbureaus zoals NEXT architects en Kort Thielens Architecten. Na het behalen van zijn officiële architectuur titel verbond Luuc zich als full time architect aan het experimentele bureau Müller van Tol waar hij zich bezig hield met ruimtelijk ontwerp van onder andere het Volkshotel en de expositie Unseen. In 2020 maakte Luuc de overstap naar het team van Paul de Ruiter Architects. Het duurzame DNA van het bureau en het architectonische uitgangspunt waarin de mens centraal staat, spreken Luuc aan.
“Ik ben gefascineerde door vraagstukken die betrekking hebben op hoe de mens zich tot de gebouwde omgeving verhoudt. Wat doen ze? En hoe faciliteert de ruimte en de omgeving dit gedrag? Paul de Ruiter Architects heeft een duidelijke visie op deze dynamiek. De architectuur van het bureau wordt gekenmerkt door slimme oplossingen die positief gedrag zoals beweging en ontmoeting stimuleren. Waarden als geluk en gezondheid zijn voor Paul de Ruiter Architects dan ook net zo belangrijk als duurzaamheid en circulariteit. Dit sluit goed aan op hoe ik de rol van architectuur in de hedendaagse samenleving zie.”
Onlangs ontving Luuc via het Stimuleringsfonds een subsidie om onderzoek te doen naar het effect van maatschappelijke en technologische ontwikkeling op het ruimtegebruik van de mens. De resultaten van dit onderzoek bestaan uit objecten, ruimtelijke modellen en meubelen. Naast zijn werk als architect en onderzoeker geeft Luuc tevens les aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.