Paul de Ruiter
Portret Murat Yavuzoglu Willem van den Hoed

Murat Yavuzoglu

Bouwkundig ontwerper

Murat begon zijn architectuurstudie in Istanbul en behaalde zijn Bachelor en Masters degrees aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn studie werkte hij als architect bij gerenommeerde architecten- en ingenieursbureaus waar hij ruime ervaring op deed in grootschalige internationale projecten waaronder Schiphol ICS, King Abdulaziz International Airport en retail projecten zoals FORUM SOFIA Shopping Mall.

Bij ’s werelds grootste bouwbedrijven als het Amerikaanse BECHTEL en Turkse ENKA ontwikkelde Murat zich vervolgens tot een allrounder. Zo was hij als Site Design Architect in Oman medeverantwoordelijk voor het soepel verloop van het bouwproces van Muscat International Airport waar zo’n twintig miljoen passagiers per jaar passeren. Hier breidde hij zijn bouwtechnische kennis en projectmanagement skills verder uit.

"Weldoordachte, goed geanalyseerde ideeën en concepten vertalen naar iets concreets dat niet alleen voor vakgenoten , maar vooral voor de gebruikers met alle zintuigen waarneembaar is. Voor mij is dat het meest fascinerende en uitdagende aan mijn vak.”

Na zijn werkzaamheden als Site Design Architect besloot Murat zijn kennis te verdiepen op het gebied van projectmanagement en met name in ‘Building Information Management’ en vertrok naar Londen voor de postdoctorale studie in ‘Building Information Management’. Na afronding bleef hij in Londen en werkte hij als technisch architect voor het bekende architectenbureau Pascall+Watson aan complexe logistieke projecten waaronder London Stansted Airport Transformation Programme.

‘Minder consumeren, minder verspillen. Duurzaamheid kent vele aspecten maar naar mijn idee is dit waar duurzaamheid in essentie om gaat. Als professional zag ik zowel op kantoor maar vooral op de bouwplaats te veel verspilling. Verspilling van werk, materiaal, tijd, energie. Tegelijkertijd wordt het ontwerp- en het bouwproces steeds complexer door de alsmaar toenemende hoeveelheid gevarieerde informatie. Dit maakt het werken volgens het BIM proces cruciaal voor een beter eindproduct. We onderscheiden hierbij BIM als Building Information “Management” en BIM als Building Information “Modelling”. Tezamen biedt deze BIM werkmethode de mogelijkheid om de informatie van alle betrokken partijen efficiënter te beheren, te verwerken en uit te wisselen door de nauwkeurigheid waarmee je de werkelijkheid kan nabootsen. Voor een optimaal resultaat moet je BIM vanaf het eerste schetsontwerp tot oplevering, onderhoud en exploitatie toepassen. De tijd en energie die je hiermee bespaart zou je naar mijn idee het beste kunnen en moeten investeren in innovatie en esthetiek.’

Sinds Januari 2021 is Murat als bouwkundig ontwerper aangesloten bij Paul de Ruiter Architects waar hij werkt aan uiteenlopende opdrachten waaronder de woningbouwprojecten Lloyd Yard en Amsterdamse Poort.

“Paul de Ruiter Architects is een inspirerend bureau dat net als ik gelooft in de toekomst van BIM als duurzame en efficiënte manier van ontwerpen en bouwen. Een goede match dus.”