Paul de Ruiter
Paul v2 3

Paul de Ruiter

Directeur / Architect

Paul de Ruiter studeerde in 1990 af aan de Technische Universiteit in Delft, waar hij zijn doctorale dissertatie "The Chameleon Skin" begon in 1992. In zijn PhD onderzoek stelt hij dat gebouwen energie moeten produceren in plaats van dat ze energie consumeren. Voordat hij zijn eigen kantoor in Amsterdam startte in 1994, werkte hij voor toonaangevende architectenbureaus in Canada, Australië en Nederland.

Paul de Ruiter is inmiddels een architect, ondernemer, innovator en inspirator bekend om zijn duurzame, game changing architectuur. Hij draagt bij aan de nationale en internationale discussie rondom duurzaamheid, CO2-neutraal ontwerpen en certificeringsmethoden voor gebouwen. Hij is een internationaal veelgevraagd spreker, schrijft opiniestukken voor diverse vakbladen en geeft les aan de technische universiteiten in Nederland. Ook is hij actief lid van diverse organisaties die zich inzetten voor een duurzame omgeving. Zo is hij sinds april 2017 lid van het algemeen bestuur van de Dutch Green Building Council: een stichting die zich bezighoudt met de verduurzaming van de bebouwde omgeving en die het BREEAM-NL keurmerk ontwikkelt en beheert. Daarnaast zit hij in de Programmaraad van ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) en is hij in januari 2018 lid geworden van het Q-team van Havenbedrijf Rotterdam.

Duurzaam ontwerpen zit in het DNA van Paul de Ruiter. Zijn gebouwen zijn zo ontworpen dat de gevels intelligent kunnen reageren op de zon waardoor energie maximaal gewonnen en bewaard kan worden. Zijn architectuur krijgt op deze manier een uniek, herkenbaar en innovatief karakter mee. Hij laat zich leiden door zijn motto "Practice what you preach", waardoor hij ook de meeste van deze klimaatgevels zelf heeft ontworpen. Daarnaast gelooft De Ruiter dat architectuur niet alleen energie moet leveren in technische, maar ook in menselijke zin. Waarden zoals geluk en inspiratie maken samen met meetbare feiten als daglicht optimalisaties intelligente, duurzame gebouwen.