Paul de Ruiter
Pipvan Bremen Copyright Willem Van Den Hoed

Pip van Bremen

Architect

Na het afronden van zijn bachelor Bouwkunde in Delft en een minor in Kunst en Architectuurgeschiedenis, heeft Pip besloten om ook zijn master in architectuur te volgen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie kreeg hij de kans om naar de University of Melbourne (School of Design) in Australië te gaan als uitwisselingsstudent.

Voor zijn afstudeerproject richtte Pip zich op onderzoek naar sociale ongelijkheid in de rijkste gemeente van Londen, waar de kloof tussen arm en rijk enorm is. Zijn centrale vraag was: "Hoe kunnen we de buurtbewoners helpen om zichzelf te helpen?". Om antwoord op deze onderzoeksvraag te vinden deed hij eerst sociologisch onderzoek in het noorden van Kensington & Chelsea, waar in de schaduw van de afgebrande Grenfell Tower een multiculturele bevolkingsgroep stelselmatig wordt achtergesteld bij het rijke zuiden van de borough. Door stapsgewijs het gebied onder en rondom de grootste - fysieke en sociale - barrière in het gebied (de Westway Highway) te transformeren tot een groene en actieve zone, worden de omstandigheden gewaarborgd waarin mensen zich kunnen ontwikkelen waardoor het gehele gebied aantrekkelijker wordt. Een cultureel buurtcentrum vormt de laatste schakel, en is een plek waar de bewoners elkaar kunnen vinden en helpen.

Pip heeft stages gelopen bij verschillende architectenbureaus, waaronder LOT-EK in New York, dat bekend staat om zijn architectonische ontwerpen met scheepscontainers en andere industriële restproducten. Tijdens en na zijn afstuderen heeft Pip gewerkt bij MVSA Architects, waar hij zich stortte op grote projecten zoals de transformatie van de historische Vroom & Dreesman in Haarlem, de tender voor de Casino in Middelkerke en recentelijk het winnende voorstel voor een grote gebiedsontwikkeling aan t ‘IJ.

Van jongs af aan werd Pip al meegenomen naar kerken en musea: "Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse in zowel de natuurlijke wereld als de artificiële wereld om ons heen. Ik begon me af te vragen welke rol ontwerpen kan spelen in het verenigen van deze ogenschijnlijk tegenstrijdige realiteiten, die samen één geheel vormen". Paul de Ruiter Architects was een logische volgende stap in zijn ontwikkeling als ecologisch verantwoord architect. Voor Pip is het een bureau met een sterk moreel kompas: "We streven er niet alleen naar om prachtige gebouwen te creëren, maar ook om met ons werk bij te dragen aan wetenschappelijke discussies en anderen te inspireren om meer te doen. Bij elke stap stellen we onszelf de vraag: Is dit de meest duurzame oplossing?"