Paul de Ruiter
PDR portretten Sander V1

Sander Monteiro

Architect

In 2008 behaalde Sander Monteiro zijn master of architecture aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. In de periode die daarop volgde was hij verbonden aan verschillende gerenommeerde architectenbureaus waaronder Claus & Kaan en Herman Herzberger.

Sander “Ik ben van nature nieuwsgierig. Als kind was ik altijd aan het observeren, aan het tekenen en aan het analyseren door dingen letterlijk uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Voor mij was architect worden een vanzelfsprekend gevolg van mijn drang naar onderzoeken, conceptualiseren en vorm geven.”

Sander werkte als architect aan grote PPS projecten zoals het Nationaal Militair Museum, het duurzame hoofdkantoor van het RIVM/CBG, de klassieke muziekzaal Tivoli-vredenburg en het hoofdkantoor van Ricoh in Nederland.Daarnaast was hij actief betrokken bij onderzoek naar de invloed van de gebouwde omgeving op het gedrag van de mens.

“In mijn architectuur zoek ik graag het spanningsveld op tussen ogenschijnlijke tegenstrijdigheden. De kracht van een ontwerp zit voor mij in het vinden van de juiste balans. Bijvoorbeeld tussen individualisme en gemeenschapszin. Hoe creëer je een gebouw dat ontmoeting en verbinding stimuleert en de gebruiker tevens de vrijheid geeft om zich naar wens af te zonderen?”

In 2020 sloot hij zich aan bij het team van Paul de Ruiter Architects om zijn kennis van duurzame architectuur toe te passen en verder uit te breiden.

“De Ruiter is er naar mijn mening als een van de weinigen in geslaagd om duurzaamheid zichtbaar tot uitdrukking te brengen in hedendaagse architectuur. Deze esthetische benadering van duurzaamheid inspireert me en geeft elke project een onmiskenbaar eigen signatuur.”

Bij Paul de Ruiter Architects is Sander verantwoordelijk voor uiteenlopende projecten van concept tot oplevering. Zo werkt hij momenteel aan diverse woningbouwprojecten, een energiepositief hotel en de transformatie van een verouderd stationsgebied naar een nieuwe, bruisende en veilige stadsentree met een gecombineerd aanbod van winkels, horeca en woningen.

“Ik vind het fascinerend om te onderzoeken hoe ik elementaire duurzame oplossingen kan verwerken in moderne architectuur. Voor Paul de Ruiter Architects begint duurzaamheid ook bij een slim ontwerp dat optimaal gebruik maakt van de aanwezige natuurlijke elementen om energie te winnen en op te slaan. In deze ontwerpbenadering vinden we elkaar.”